Музика

АлтерМюзик. Концерт на Кирил Георгиев – перкусии

Авторска музика и произведения за различни ударни инструменти на едни от най-емблематичните композитори на XX век

АлтерМюзик. Концерт на Кирил Георгиев – перкусии


◊ СЪБИТИЕТО

АлтерМюзик

класическата музика между разбирането и случването

• Съвместен проект на:
Национална музикална академия „Панчо Владигеров”,
арт център АЛТЕРА

и Салон за музика и рефлексии

Концерт на Кирил Георгиев – перкусии

. В програмата музика от: Кирил Георгиев, Добри Палиев, Петър Петров, Лиандур Кайзер, Еужен Новотни, Маки Ишии и др.


На 27 февруари (петък) 2009
арт център "Алтера", ИНТЕРПРЕД, бул. "Драган Цанков" 36
Начало: 19.00 часа
Вход: 5/3 лв.

В соловия рецитал на Кирил Георгиев (мултиперкусионист) ще звучи както негова авторска музика, така и произведения за различни ударни инструменти на едни от най-емблематичните композитори на XX век с творчество за перкусионни инструменти. В рамките на този концерт, част от проекта АлтерМюзик, изпълнителят ще бъде отново и в ролята на „Теоретика” – обговарящ творбите от програмата и осъществяващ непосредствения контакт с публиката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

Кирил Георгиев започва обучението си по ударни инструменти на шестгодишна възраст. Завършва НМУ „Любомир Пипков” с отличие и с Диплом от Министерството на културата за високи творчески постижения. В момента е четвъртокурсник в НМА „Панчо Владигеров” с преподавател по специалността проф. д-р Татяна Кърпарова. Участва в майсторските класове на Зигфрид Финк, Петер Садло, Фредерик Макарес и Рикардо Галиардо, като концертира заедно с него и Таня Колева. Завършва и първия майсторски клас на Милчо Левиев, с когото също свири на концерт. През 1998 участва в семинар в Скопие с Ханц фон Мойзи, Игор Лешник и др., където участва в два концерта и прави записи за Македонската телевизия.

Сред многобройните му национални и международни награди и отличия са: първа награда от конкурса „Зигфрид Финк” (1997); първа награда от конкурса „Млади дарования” (1998); специална награда и награда за виртуозно изпълнение на конкурса „Музиката и Земята” (2003); първа награда на конкурса „Добри Палиев” в Пловдив (1999); първа награда на „Приз 2000” в София; първа награда и златен медал от конкурса „Светослав Обретенов” (2008), както и на специалната награда за композиция на НМА „Панчо Владигеров”.
 
Сред оркестрите, с които е свирил, са Младежката филхармония София, Академичният симфоничен оркестър, Бургаската, Врачанската и Видинската филхармонии, оркестрите на Пловдивската опера и Софийската национална опера, оркестрите на БНР и Класик ФМ, Софийският духов оркестър и Симфониета София, с чиито състави свири както в страната, така и в едни от най-престижните зали в Европа. На седемнадесетгодишна възраст е приет с конкурс като втори тимпанист в Нов симфоничен оркестър, в който свири и до момента.

От съвсем ранна възраст започват множеството изяви на Кирил Георгиев по радио и телевизионни канали, сред които БНР и БНТ, за които прави и записи. Има издадени на CD записи с Теодосий Спасов и с Младежката филхармония София.

През 2008 участва със самостоятелен рецитал на „Аполония” и е удостоен с наградата „Млад талант с изявени дарби в областта на музикалното изкуство” на Министерството на образованието и науката. Същата година участва и на международния конкурс „Нов талант на Европа” в Братислава, където се класира четвърти.
През 2008 е номиниран за „Музикант на годината” от предаването „Allegro vivace” на БНР.


◊ ПРОЕКТЪТ АЛТЕРМЮЗИК

АлтерМюзик е салонен формат, предлагащ пространство за трибуна на млади музикални таланти репрезентиращи себе си, таланта и постиженията си в професионалната симбиоза на теоретични и музикално-изпълнителски практики.

Всяко събитие в рамките на проекта ще предлага на аудиторията концертно-лекционен и подчертано диалогичен формат, съчетаващ познавателното с хедонистичното, в опитите да стопи дистанцията между случващите музикалното изкуство, обговарящите го и публиката.

С предлагането на алтернативен достъп до музикалното изкуство на живо, съчетаващ разбирането му с естетическата наслада, проектът АлтерМюзик има за цел да популяризира младите таланти и да се превърне в своеобразна „музикално-културна лаборатория” предлагаща в хибриден формат между концерт, лекция, семинар, беседа и салонност възможност за съучастие в процеса на „правене” на музикалното изкуство, дефиниращо себе си между разбирането и случването.
Автор: Салон за музика и рефлексии
25.02.2009 г. 16:23
Посетено: 1153
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7370-altermyuzik-kontsert-na-kiril-georgiev-perkusii