Музика

Василена Серафимова – номинирана за "Млад музикант на годината"

Младите таланти, с които се гордеем

Василена Серафимова – номинирана за "Млад музикант на годината"


◊ ВАСИЛЕНА СЕРАФИМОВА - СРЕД НОМИНИРАНИТЕ

На тазгодишното допитване до слушателите на
предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" за "Млад музикант на годината"  изпълнителката на маримба от Плевен, позната и по световните сцени, е номинирана като един от осемте кандидати за приза "Млад музикант на годината".

Какво трябва да знаем за младата изпълнителка?
Василена Серафимова, след завършване на Музикалното училище в родния си град Плевен, учи в Парижката консерватория и става носителка на наградата на СПЕДИДАМ за най-добър чуждестранен студент във Франция. Нейната стихия е маримбата. През 2006 г. печели две специални награди на Международния конкурс за маримба в Линц и втора награда на Международния конкурс за маримба в Париж, през септември 2007 г. - втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен, а миналата година завоюва първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт.

Василена Серафимова се изявява като солист, камерен изпълнител, оркестрант, участва в театрални и аудиовизуални спектакли. Животът и обучението й в Париж изострят интереса й към всички форми на изкуството.

Графикът с ангажиментите й вече е запълнен далече напред. През месец март ще бъде лектор на майсторски клас по маримба в Коста Рика, а през лятото – в Япония, през април ще участва в спектакъл върху китайски поеми в Париж, през май в джаз-концерт, през март 2010 г. – в концерт-спектакъл „Перкусия и мултимедия” в парижката зала „Гаво”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Вече 17 години предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" провежда допитване до слушателите си за наградата "Музикант на годината".

Носители на приза са Васил Арнаудов, Емил Табаков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Гена Димитрова, Иван Спасов, Теодосий Спасов, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Виктор Чучков, клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров, Васко Василев, Росица Баталова, Светлин Русев и Красимира Стоянова.

През всичките тези години екипът на "Алегро виваче" винаги е давал шанс и на най-младите изпълнители – със "Специалната награда за Дебют" или "Млад музикант на годината". Някои от носителите й вече са добре познати и правят кариера по света – кларинетистката Деница Лафчиева, китаристът Станислав Хвърчилков, клавирното дуо Велислава и Илия Тошеви, цигуларката Марина Димитрова, певиците Ина Кънчева и Милена Гюрова. Имената са много и ни носят голяма радост.



◊ КОИ СА НОМИНАЦИИТЕ ЗА ТАЗИ ГОДИНА

През тази година екипът на
предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" прави промяна в регламента на допитването и в центъра на слушателското внимание са младите – музикантите на бъдещето.

Номинациите за "Млад музикант на годината" са 8:

. Борис Недялков — виолончело
. Василена Серафимова — ударни инструменти
. Виктория Василенко — пиано
. Давид Дяков — китара
. Зефира Вълова — цигулка
. Кирил Георгиев — ударни инструменти
. Кристина Хинова — цигулка
. Надя Стоилова – флейта

Повече за тях може да научите от сайта на БНР, както и да се включите в гласуването - на тел. 02/ 9876676 или на адрес:
http://www.bnr.bg/Horizont/Shows/AlegroVivache/AlegroVivache.htm

Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
22.02.2009 г. 07:45
Посетено:
3012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7348-vasilena-serafimova-nominirana-za-mlad-muzikant-na-godinata