Музика

Концерт на етно-рок група "Балканджи"

Концерт на етно-рок група "Балканджи"


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на етно-рок група "Балканджи" и представяне на новия им албум "Змей"
. Специален гост: "Гологан" - група за етно-рок поезия

На 14 февруари 2009, събота, от 18 ч.,
в кино "Влайкова" - ул. "Цар Иван Асен II" No 11
София

. Партньори на събитието са издателите на „Змей” missskin.net, сдружението на българските музиканти Muzikant.org и rental-компанията за звук и осветление Sound Creative Team.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Обичаната от всички фенове на етно-рока група "Балканджи" подготвя голям концерт навръх празника на любовта и виното 14 февруари. Групата, чиято музика по уникален начин съчетава рок с автентичен български фолклор, официално кани многобройните си почитатели и приятели да отпразнуват заедно новия им албум „Змей“, който вече е на музикалния пазар благодарение на missskin.net.

Специален гост на празничната вечер ще бъде „Гологан“ - група за етно-рок поезия, в която американката Анжела Родел очарова публиката с умелите си вокали в стил българско народно пеене.

В чест на Св. Трифон Зарезан, покровител на лозарите и винарите, всеки гост на събитието го очаква чаша червено вино и малък дар за спомен, издържан в оригинален „балканджийски“ стил. Седемте момчета и дамата от групата са предвидили и други изненади, които ще бъдат разкрити малко преди началото на самия концерт.

14 февруари, ден, традиционно посветен на любовта, ще бъде доминиран повече от всякога от вълшебството на това чувство, което струи от всеки един текст и мелодия на "Балканджи". Изпълнявайки най-хубавите си парчета на живо, групата обещава да превърне вечерта в едно специално преживяване за всички, които не могат да си представят света без обич.


◊ ЗА АЛБУМА "ЗМЕЙ"

Датата, на която среща си дават древната балканска и западната традиция, е специално избрана, за да оповести раждането на концептуалния албум „Змей“ - всички 11 песни в него носят отпечатъка на езическото начало в българската история и изразяват дълбока почит към ценностите на изконното и вечното. Любовта пък е призвана да води непрекъсната борба за победа над тъмните сили.

Както и предишните албуми на "Балканджи", "Змей" носи запазената марка на групата - неравноделни ритми и типични български музикални инструменти като тамбура, кавал и тъпан. Клавирите внасят известен готик привкус, а в три от песните се долавя и звученето на виолончело. Всичко това, заедно с лиричните текстове, изпъстрени със старинни български думи и изрази, прави стила на "Балканджи" лесно разпознаваем и единствен по рода си.

Съставът на група "Балканджи" включва Николай Баровски (кавал, клавири, вокали), Спас Димитров (вокали, китара), Владимир Левиев (бас), Валентин Моновски (тамбура, китара, вокали), Явор Пачовски (клавири, вокали), Александър Стоянов (ударни, вокали), Теодора Тодорова (тромпет, вокали), Калин Христов (ударни), Кирил Янев (китари, вокали).

В реализацията на "Змей" участват още Нора Калчева (чело) и Михаила Петрова (вокали).


◊ ЗА ГРУПА "БАЛКАНДЖИ"

Група "Балканджи" е основана през есента на 1999 г. от Николай Баровски (клавир) и Кирил Янев (китари). Идеята за стиловата насоченост и основаването на групата се ражда след дълги експерименти и съвместна работа между двамата върху музикален синтез между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Ориентацията е към композиране изключително на авторска музика.

От самото начало на съществуването си "Балканджи" си завоюват почетни позиции в различни музикални конкурси – песента „Крали Марко” заема първо място на пролетния конкурс на Националното радио “Хоризонт” – “Пролет 2001”, а песента “Към таз земя” печели второ място в конкурса “Моята причина да остана в България” същата година. През есента на 2001 г. страничен проект на групата, отново с фолклорни елементи, но този път на базата на електронна музика, печели трето място в конкурса “Компютърно пространство 2001”. 

На 29 ноември 2001 г. е първото живо участие на "Балканджи", последвано от излизането на първия албум на групата „Пробуждане” през 2002 г., който до ден-днешен е продаден в над 1500 копия.

Оттогава насетне групата се изявява на редица столични сцени като „О!Шипка”, рок бар “Fans”, „Маската”, „Алкохол”, “Black Box” и е чест гост на различни клубове и рокерски събори из страната. "Балканджи" са редовен участник в множество родни фестивали: „Слънце-луна” в Триград, Денят на София, „Цвете за Гошо”, „Орфически тайнства”, както и благотворителни концерти в подкрепа на опазването на българската природа.

В края на 2006 "Балканджи" правят съвместен концерт с Kultur Shock, организиран от Тангра Мега Рок. 2008 г. се оказва много успешна за групата в концертно отношение – отново свирят заедно с Kultur Shock в началото на годината, през август участват в големия фестивал “Spirit of Burgas”, а през ноември са единственият български представител в мини фестивала, организиран от Арт БГ, в който излизат на една сцена с Haggard, Exciter и Remember Twilight.

Краят на годината е ознаменуван със завършването на работата по албума „Змей”, който скоро след това е пуснат в продажба, а едноименното парче „Змей II” започва да звучи в ефира на българските радиостанции.

Освен „Пробуждане“ и „Змей“ "Балканджи" имат издадени още макси сингъла „Звездица“ и DVD „Между деня и нощта“.

. Повече информация за групите може да намерите тук:
http://www.myspace.com/balkandji
и тук:
http://www.myspace.com/gologanmusic
Автор:
Иван Христов
Публикация:
05.02.2009 г. 15:02
Етикети:
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7251-kontsert-na-etno-rok-grupa-balkandzhi