Музика

Храна и еротика в музиката на Ренесанса

Четвърти сезон на Салон за музика и рефлексии

Храна и еротика в музиката на Ренесанса


◊ СЪБИТИЕТО

Салон за музика и рефлексии
с Илия Граматиков и Николай Колев
представя

Храна и еротика в музиката на Ренесанса


На 23 януари (петък) 2009 г., от 18.30 часа
Арт център "Алтера", Интерпред, бул. "Драган Цанков" 36

Вход: 4/2 лв.


◊ ТОЗИ ПЪТ

В името на яркия контраст, след акцентите от последните теми върху съвременни композитори, през новата година авторите на Салона за музика и рефлексии ще „сервират” подбрани „блюда” от стара музика.

Пирът и трапезата са се утвърдили като местата, където влюбените имат достъп един до друг, храната е посредник във взаимоотношенията им. Чрез храненето връзката символно се осъществява на масата вместо в леглото.

Още от Средновековието съвместяването на музика и кулинария провокира артистични експерименти. Музикалното изкуство ще „еволюира” в специфични жанрове, обслужващи ритуалите на хранене, ще „играе” със смислите на думите във вокалната музика.

Гостите на Салона ще чуят едни от първите музикални образци, в които се преплитат и трансформират темите за храненето, еротиката и религията. Някои ще бъдат съчетани с репродукции от съответната епоха или съвременни рефлексии върху темата от фотографа Симеон Симеонов.

• Четвъртият сезон на Салон за музика и рефлексии се осъществява с помощта на арт център АЛТЕРА и Франкофонски клуб за развитие.
Автор:
Салон за музика и рефлексии
Публикация:
21.01.2009 г. 16:26
Посетено:
1802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7176-hrana-i-erotika-v-muzikata-na-renesansa