Музика

Концерт на Плевенската филхармония

Плевенчани празнуват освобождаването на града

Концерт на Плевенската филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

Впечатляващ концерт, посветен на 10 декември – Освобождението на Плевен, поднесе на своите съграждани Плевенската филхармония.

Букет от арии, дуети и фрагменти из опери на Моцарт, Глинка, Бородин, Гуно, Бизе, Верди и Пучини прозвучаха под палката на младия, талантлив диригент Георги Патриков.

Многобройната публика бе привлечена и от имената на солистите Биляна Данаилова – сопран, Христина Димитрова – мецосопран и Петър Бучков – бас.

• Концертът бе организиран от Плевенската филхармония и читалище “Съгласие” и се осъществи с финансовата подкрепа на фирмите ЕТ “Импорт-Експорт 2000 – Величко Величков” и ЕТ “Борис Борисов”.
 

◊ ПОВЕЧЕ

Силно въздействаща бе Биляна Данаилова, позната на плевенската публика от Първия национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” (2006), в арията на Маргарита из операта „Фауст” от Гуно и арията на Мими от I действие на операта „Бохеми” от Пучини. Млада, с красив глас и обаяние, тя ни потопи в душевността на двете героини. Особено ярко нейният артистизъм изпъкна в дуета на Дон Жуан и Церлина из операта „Дон Жуан” от Моцарт, който ни поднесе заедно с Петър Бучков.

Христина Димитрова направи дебюта си на плевенска сцена с известната “Сегедиля” от най-популярната опера „Кармен” от Жорж Бизе, а Петър Бучков взриви зала “Емил Димитров” с арията на Фиеско из операта „Симоне Боканегра” и молитвата на Захария из операта „Набуко” от Верди. Той блесна с красивия си, богат, овладян и мощен глас, който ни впечатли още през 2003 г. при гастрола му в спектакъла “Вива Верди”.

Увертюрата към операта „Руслан и Людмила” от Глинка, с която започна концертът, както и останалите: „Силата на съдбата” и „Сицилиански вечерни” от Верди, и знаменитите Половецки танци из операта „Княз Игор” от Бородин, придадоха оркестров блясък на събитието. Отлична интерпретация на плевенските филхармоници и диригента Патриков, който ги води вдъхновено. 
 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

След концерта Георги Патриков сподели, че детайлно помни всичко, свързано с първия му концерт в Плевен през януари 2007 г. “Бях изключително удовлетворен от нивото на оркестъра. Междувременно имах възможност да работя с много от изявените оркестри в страната и няколко в чужбина и затова смело мога да заявя, че Плевенската филхармония със своята професионална отдаденост и одухотвореност е моят фаворит!

Не мога да пропусна и впечатленията си, свързани с публиката на днешния концерт. Според мен хората бяха дошли, за да се насладят на една празнична програма, а по реакциите им може да се съди за добрата им информираност. Плевенската публика има критерии и знае какво да цени. Най-радостно за мен бе, че имаше хора от различни възрасти. Изключително преживяване!”

Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
14.12.2008 г. 18:50
Посетено:
1663
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7041-kontsert-na-plevenskata-filharmoniya