Музика

АлтерМюзик. Флейта, виола и арфа в декемврийския концерт

Произведения от Маре, Дебюси, Гранжани, Саариахо

АлтерМюзик. Флейта, виола и арфа в декемврийския концерт


◊ СЪБИТИЕТО

АлтерМюзик
класическата музика между разбирането и случването

• Съвместен проект на:
Национална Музикална Академия „Панчо Владигеров”,
арт център АЛТЕРА

и Салон за музика и рефлексии

Концерт на Николай Стойков (флейта), Стефания Янкова (виола) и Дарина Янкова (арфа)

Програмата:
1. Марен Маре – „Les Folies d’Espagne” за соло флейта
2. Клод Дебюси – Соната за флейта, виола и арфа
3. Марсел Гранжани – Рапсодия ор. 10 за соло арфа
4. Кайа Саариахо – „Лаконизъм на крилото” за соло флейта (българска премиера)

На 10 декември (сряда) 2008
арт център Алтера, ИНТЕРПРЕД, бул. "Драган Цанков" 36

Начало: 19.00 часа
Вход: 5/3 лв.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Проектът АлтерМюзик изкушава своята публика отново с музикални шедьоври от барока до съвременността. В декемврийския концерт ще звучат флейта, виола и арфа:

Николай Стойков (флейта) завършва НМУ „Любомир Пипков” със специалност флейта. В момента му предстои дипломиране с бакалавърска степен в НМА „Панчо Владигеров” в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Изнася солови рецитали, участва в различни камерни ансамбли и е бил солист на Студентския оркестър на НМА. Участва в майсторските класове на Филип Бернолд (Франция), Андраш Адорян (Германия), Волфганг Шулц (Австрия) и посещава международния флейтов фестивал Flautissimo, както и други симпозиуми и конкурси в Рим, Париж, Истанбул и др. Носител е на първи награди на наши и международни конкурси.

Стефания Янкова (виола) започва да свири на цигулка на 6 години в школата на НМУ "Любомир Пипков", а от 13-годишна възраст свири на виола. Година по-късно е приета в музикалното училище към университета Билкент (Анкара, Турция) в класа на Джавид Джафер (възпитаник на Московската консерватория). Висшето си образование продължава в НМА "Панчо Владигеров" при доц. Стефан Жилков. Изнасяла е концерти в Кипър, Дания, Швеция, Финландия, Германия, Австрия, Чехия, Турция, България и др. Участва в майсторските класове на  В. Клос, З. Фюрлингер, Ю. Юров, Ойлер, Р. Канети и др. Лауреат е на Международния конкурс за немска и австрийска музика в Бургас, Националния конкурс "Светослав Обретенов" в Провадия и "Млади виртуози" в София.

Дарина Янкова (арфа) завършва НМУ „Любомир Пипков” в София с пиано и арфа и бакалавърска степен с арфа в НМА „Панчо Владигеров”. Специализирала е в Музикалната академия в Прага при световноизвестната арфистка проф. Яна Бушкова. Дарина е носител на първи награди от наши и чужди конкурси. Посещавала е майсторски класове при Катрин Майкъл и Елизабет Фонтен-Бинош (Франция) и Милда Агазарян (Русия). В момента прави магистратура при проф. Виктор Чучков. Лауреат е на награди като: Grand Prix на Първи европейски международен фестивал на изкуствата „Млада Европа” – Пакино, Италия (2001), Първа награда на международен конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Албена (2003), Първа награда – Конкурс нисък щрайх в НМА „Панчо Владигеров” (2005).


◊ ПРОЕКТЪТ АЛТЕРМЮЗИК

АлтерМюзик е салонен формат, предлагащ пространство за трибуна на млади музикални таланти, репрезентиращи себе си, таланта и постиженията си в професионалната симбиоза на теоретични и музикално-изпълнителски практики.

Всяко събитие в рамките на проекта ще предлага на аудиторията концертно-лекционен и подчертано диалогичен формат, съчетаващ познавателното с хедонистичното, в опитите да стопи дистанцията между случващите музикалното изкуство, обговарящите го и публиката.

С предлагането на алтернативен достъп до музикалното изкуство на живо, съчетаващ разбирането му с естетическата наслада, проектът АлтерМюзик има за цел да популяризира младите таланти и да се превърне в своеобразна „музикално-културна лаборатория”, предлагаща в хибриден формат между концерт, лекция, семинар, беседа и салонност, възможност за съучастие в процеса на „правене” на музикалното изкуство, дефиниращо себе си между разбирането и случването.
Автор:
Салон за музика и рефлексии
Публикация:
09.12.2008 г. 21:18
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/7005-altermyuzik-fleyta-viola-i-arfa-v-dekemvriyskiya-kontsert