Музика

Концерт на "Vox bogomili" в театър Сфумато

"Vox bogomili" - Българският дух в земята на катарите

Концерт на "Vox bogomili" в театър Сфумато


◊ СЪБИТИЕТО

Френски културен институт организира

Концерт на Vox bogomili

На 13 декември 2008, от 19 ч.
в театър Сфумато


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНСАМБЪЛА

От десет години певците на квартет “Балкани” задълбочават търсенето за акордиране на своите гласове и личности, за избора на репертоара, който изпълняват на различните сцени на Франция и Европа. Техните аранжименти а капела, които са на основата на традиционни теми на Балканите, интригуват специалистите и очароват публиката.

Изпълненията на ансамбъла са постигнати благодарение на исторически търсения за неща, които сближават Франция и България, и по-точно срещата на богомилите с катарите. Необходима е била авторска работа, търсене на поеми, традиционни и сакрални текстове от двете страни.

Квартет "Балкани" е създаден през 1996 г. от срещата на 4 жени - две българки, живеещи в Лион, и две французойки с балканска душа. Те черпят от корените на техните култури вдъхновение, за да създадат един свой звуков и визуален свят. Певческите традиции на жените на Балканите ги напътстват да създадат прекрасни аранжировки.

Квартет жени: Милена Рудева, Милена Желязкова, Мария Скалия и Мартин Саразен
Трио мъже: Любен Дренски, Бруно Мартенс, Симон Гало

Режисьори на спектакъла са Еманюел Рикар и Жан Манифасие. Спектакълът е представен като полифонична а капела на български, славонски, хърватски, латински, италиански, френски и окситански езици, районите, през които са минали историческите личности.

Костюмите са дело на българската стилистка Нели Георгиева.


Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
08.12.2008 г. 18:49
Посетено:
1148
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6991-kontsert-na-vox-bogomili-v-teatar-sfumato