Музика

Carmina Burana

Салон за музика и рефлексии, ноември 2008

Carmina Burana


◊ СЪБИТИЕТО

Салон за музика и рефлексии
с Илия Граматиков и Николай Колев
представя

Carmina Burana


На 21 ноември (петък) 2008, от
18.30 часа
Арт център "Алтера", Интерпред, бул. "Драган Цанков" 36

Вход: 4/2 лв.


◊ ТОЗИ ПЪТ

Този път "Салон за музика и рефлексии" е на път да изневери на себе си с представянето на произведение, чиято преупотреба и популярност почти са го превърнали в поп-музика. Поемаме риска, защото:

* Малкоизвестното за "Carmina Burana" е, че тя е сборник с вагантска поезия, предимно анонимна, от около 1230 година. Ваганти и голиарди през Средновековието биват наричани скитащи преподаватели, студенти, учени или просто маргинали, които в рамките на около 3 века създават немалко по обема си творчество, иронично и провокативно от гледна точка на морала, религиозните догми и бон-тона. Основни мотиви в тези песни са преходността на всичко земно, лицемерието на светската и църковната власти, гастро- и плътските наслади, природата, очарованието на безделния живот в скитане по пътищата на Европа... Винаги на ръба на скандала и еретизма, текстовете в повечето случаи са на латински и пълни с препратки към високата литература и митологията, с което вагантите демонстрират интелектуално превъзходство и културен аристократизъм...

* Любопитното около постановката е, че повечето сцени са буквални цитати по вагантски и куртоазни текстове, пълни с откровени сексуални намеци. Някои от песните са решени на фона на „оживяващи” картини или фрагменти от картини на Йеронимус Бош. Въпреки патоса и на места дори наивитета си, постановката респектира с грамотното си и фасциниращо отношение към духа на средновековната култура чрез достоверност при възпроизвеждане на костюмите и предметния свят на епохата.

* Предлаганата версия на творбата на Карл Орф надскача незнанието и клишетата около средновековните нрави и култура, ненатрапчиво образова и – надяваме се, забавлява с оригинални, иронични и естетски хрумвания.


• Четвъртият сезон на Салон за музика и рефлексии се осъществява с помощта на арт център "Алтера" и Франкофонски клуб за развитие.
Автор:
Илия Граматиков
Публикация:
20.11.2008 г. 23:07
Посетено:
465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6881-carmina-burana