Музика

Бароков оркестър на Европейския съюз и Рой Гудман в зала "България"

Luxuria Europae - Фестивал "Изкуството на Барока"

Бароков оркестър на Европейския съюз и Рой Гудман в зала "България"


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение „Луксуриа Еуропае“, организатор на фестивала „Изкуството на Барока“,
най-учтиво кани Вас и Вашите близки и приятели на
концерт "Tour de France" на Бароковия оркестър на Европейския съюз

В зала „България“ на 18 ноември 2008 г. от 19.30 ч.

С музиката на Рамо, Льоклер и други френски композитори от XVIII век, 22 от най-талантливите музиканти от десет европейски страни, сред които и българите Зефира Вълова и Иван Илиев,
под диригентството на корифея на бароковата музика Рой Гудман


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БАРОКОВИЯ ОРКЕСТЪР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Бароковият оркестър на Европейския съюз (EUBO) е създаден през 1985 г. като инициатива в рамките на Европейската музикална година по случай отбелязването на 300-годишнините на трима знаменити барокови композитори - Й. С. Бах, Д. Скарлати и Г. Ф. Хендел.

EUBO е една „мобилна консерватория", която предоставя на талантливи млади музиканти от цяла Европа качествено обучение и опит, които не са достъпни на национално ниво. Посредством използването на инструменти от епохата (оригинали и копия на инструменти от 17-ти и 18-ти век) и преоткриването на специфични стилови техники, EUBO насърчава младите музиканти за по-задълбочено разбиране еволюцията на оркестъра в исторически план и доставя уникално преживяване, което повлиява на по-нататъшната им професионална реализация.

Всяка година EUBO кани 100 талантливи млади музиканти от цяла Европа на прослушване за годишната програма на оркестъра. След селекция от международно жури, съставено от водещи изпълнители, биват избирани 25-те кандидати, които тази година са от 12 различни държави, на средна възраст 25 години. Те се включват в интензивен период на обучение и репетиции в подготовка на серия от концертни турнета под диригентството на световноизвестни барокови специалисти, сред които през 2008 година са Ларс Улрик Мортенсен, Енрико Онофри и Рой Гудман.

Музикален директор на EUBO е датският клавесинист Ларс Улрик Мортенсен. В сътрудничество с Маргарет Фолтлес - дългогодишен концертмайстор на Амстердамски бароков оркестър, той ръководи художествената дейност на оркестъра. Като признание за неговата изключителна международна репутация, през 2007 година Ларс Улрик Мортенсен получава музикалната награда Léonie Sonning Music Prize, присъединявайки се към съзвездието от лауреати, което включва имена като Игор Стравински, Оливие Месиан, Дьорд Шолти, Йехуди Менухин, Алфред Брендел, а от по-ново време Сър Джон Елиът Гардинър, Йо-Йо Ма и Ане-Софи Мутер.

От създаването си през 1985 година оркестърът изнася концерти в повече от 50 различни държави, изпълнявайки ролята на Културен посланик на Европейския съюз. EUBO посещава и по-малко привилегировани региони на света и по този начин остава един от малкото оркестри, който осъществява концерти и майсторски класове в Рамала и ивицата Газа, в Бейрут, Дамаск, Колумбия, Совето, Ботсвана и в слабо познати райони в Бразилия и Китай. През 2007 концертите в бившата югославска република Македония бележат 51-вата държава, която EUBO посещава. От 2008 година оркестърът провежда голяма част от дейността си в Културния, туристически и конгресен център Trifolion в Ехтернах, Люксембург, включително амбициозната нова концертна серия Echter'Barock.

Бароковият оркестър на Европейския съюз взема участие в едни от най-утвърдените музикални фестивали на Европа, сред които Ansbach, Musikalische Herbst, Chaise-Dieu и Vlaanderen, както и в най-големите специализирани фестивали за старинна музика в Утрехт, Амбронай, Йорк и Лондон. EUBO изнася концерти в най-престижните концертни зали в Европа - Concertgebouw в Амстердам, Palau de la Música в Барселона, Opéra Comique в Париж. В дискографията си оркестърът има записи за компаниите Naxos, Channel Classics и Musica Oscura.

Бароковият оркестър на Европейския съюз е високо ценена школа за млади музиканти. Доказателство за успешната мисия на оркестъра е, че днес във всеки значим бароков ансамбъл има бивши участници в тази европейска инициатива. EUBO ежегодно представя на международната музикална сцена опитни млади таланти, без които професионалните барокови ансамбли биха били затруднени да поддържат своя художествен стандарт, а качеството на бароковите изпълнения по цял свят не би било на толкова високо ниво.
Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
13.11.2008 г. 22:30
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6837-barokov-orkestar-na-evropeyskiya-sayuz-i-roy-gudman-v-zala-balgariya