Музика

Ритъмът на сърцето

Концерт индийска класическа музика и танци

Ритъмът на сърцето


◊ СЪБИТИЕТО

“Ритъмът на сърцето”
Концерт индийска класическа музика и танци

18 ноември 2008 г.
Сградата на Операта на град Русе

Изпълнители:

Вокално-инструменталната група от Румъния “Ромениан Сахаджа груп”
и
танцьорката Нафиса Кавлакова


◊ ЗА ИНДИЙСКАТА КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

Класическата музика е сред най-изящните изкуства в Индия. Корените й откриваме далеч назад във времето - в ранната Ведическа епоха, хилядолетия преди Христа. Текстът на Ведите (най-древните свещени индийски писания) се е рецитирал и пял на санскрит, а Сама Веда е изцяло посветена на музиката и описанието на инструментите от онази епоха.

Индийската традиция приема, че музиката е с божествен произход – тя е родена при Сътворението на света, от първичния звук АУМ, Наад или Словото... и е път към познанието и осъзнаването на Бога.

Характерни за индийската класическа музика са спонтанността и импровизацията – музиката се твори непосредствено пред публиката – и всеки път е различна, уникална и неповторима. В нейното създаване участват цяла серия елементи – техниката, опитът и вдъхновението на изпълнителя, вибрациите на мястото, където тя се изпълнява, и – не на последно място – нашият собствен резонанс, начинът, по който откликваме на нея. В строго определената специфична структура от тонове, музикантите създават един винаги нов и различен свят от цветове и чувства.

В концерта са включени изпълнения в стиловете Бхаджан и Каввали.

Стилът Бхаджан е възникнал през 12. в. В Северна Индия, като характерното за него е, че водещ е текстът, а музиката се явява помощно средство за предаване на посланието, което той носи. Автори на текстовете на много бхаджани са велики индийски светци  като Тукарам, Тулсидас, Гйанешвара и Кабир.

Стилът Каввали е пренесен в Индия от Персия през 11. в. Великият индийски светец Амир Кхушро го обогатява с принципите на индийската класическа музика. Терминът каввали произлиза от арабската дума КАОЛ - „аксиома” или „истина, превърнала се в закон”.

Каввали се изпълнява от голям брой музиканти: вокални солисти, хор и инструменталисти. Освен изпълнението на традиционните перкусионни инструменти, пляскането с длани, наречено талис, придава специфика на стила, усилвайки и подчертавайки ритъма.

Изпълнителят на каввали се нарича “каввал” – главният солист дава поетичен израз на истината, разкрита ни от пророците. Най-често тя представлява възхвала на Бог. Изпятото от солиста бива повторено от другите гласова в хора, което дава акцент и усилва значимостта на посланието.


◊ ЗА РЪМЪНСКАТА ГРУПА

Румънската вокално-инструментална група е създадена през 1994 г. Повечето от членовете й са професионални музиканти, завършили музикални академии и специализирали индийска класическа музика. Групата е концертирала и взела участие в редица международни фестивали в Италия, Австрия, Турция, Унгария, Португалия, Сърбия, България, а също така и в Индия, където изпълненията й са приети изключително радушно.


◊ ЗА КЛАСИЧЕСКИЯ ИНДИЙСКИ ТАНЦ

Класическият танц в Индия се счита за една от формите на йога и съчетава в себе си физически умения и духовна сила. Според митологията създател на танца е Шива.

Днес в Индия съществуват седем танцови класически стила: кучипуди, бхаратнатйам, катхак, одисси,  катхакали,  манипури,  мохиниаттам.

Кучипуди – танцът, който ще бъде представен в рамките на концерта, - е уникален вид индийски класически танц, който е започнал съществуването си като танцувална драма. Той се е зародил преди повече от 3000 години в селце, наречено Кучипуди, откъдето е получил и своето название. Изпълнението на този вид танц изисква от танцьорите не само отлична физическа подготовка, но и превъзходна пластика и чувство за ритъм. В древността кучипуди се е изпълнявал единственно в храмовете, но впоследствие са се изнасяли и сценични представления. Също така танца са можели да изпълняват единствено мъже. Жените не са били допускани, защото се е считало, че със своята красота те ще отвличат вниманието на зрителя от божествения смисъл на представената драма. Едва от 1950 година насам е позволено и жени да изпълняват този танц.


◊ ЗА ТАНЦЬОРКАТА

Танцът «Сатйа Бамани» е представен от Нафиса Кавлакова, завършила Академията за индийска класическа музика и танци в Русия, град Толиати. Тя е лауреат на руския Национален конкурс по индийски класически танци, състоял се в градовете Москва и Санкт Петербург. Носителка е на диплом 2-ра степен от Международния конкурс по индийски класически танци в град Казан.


Един индийски светец е казал, че един ден музиката ще обедини света. Дано присъстващите на концерта в Русе вникнат смисъла на изреченото от него...
Автор:
Албена Тодорова
Публикация:
13.11.2008 г. 17:17
Посетено:
656
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6832-ritamat-na-sartseto