Музика

Концерт на Вокален ансамбъл "Еуфония"

АлтерМюзик представя

Концерт на Вокален ансамбъл "Еуфония"


◊ СЪБИТИЕТО

АлтерМюзик
класическата музика между разбирането и случването

представя
Концерт на Вокален ансамбъл "Еуфония"

съвместен проект на:
Национална Музикална Академия „Панчо Владигеров”,
арт център "Алтера"
и Салон за музика и рефлексии


12 ноември (сряда) 2008
Арт център Алтера, ИНТЕРПРЕД, бул. "Драган Цанков" 36
Начало: 19:00 часа
Вход: 5/3 лв.


◊ В ПРОГРАМАТА

. Pierre Passereau: Il est bel et bon;
. Николай Кауфман (обработка): Трендафилчето;
. Веселина Драголова-Данаилова: Севдице;
. John Lenon & Paul McCartney: Blackbird;
. Billy Joel: And so it goes;
. Down to the river to pray (спиричуъл);
. She moved through the fair (ирландска народна песен);
. Anders Edenroth: Words


◊ ЗА ВОКАЛЕН АНСАМБЪЛ "ЕУФОНИЯ"

Вокален ансамбъл "Еуфония" е млада формация, единствена по рода си у нас. Създадена е в края на 2006 г. като квартет, а сега съставът се е увеличил с още един член. Диапазонът на нейния изцяло акапелен репертоар се простира от произведения от епохата на Ренесанса до съвременна българска и чуждестранна музика, обхващайки едновременно с това джаз и поп песни, както и пиеси на етно основа. Членовете на състава са млади артисти с разностранни интереси и умения в областта на изкуствата:

. Веселина Драголова-Данаилова – сопран, ръководител на състава, композитор и аранжор;
. Елица Данкова – сопран;
. Калин Жечев – тенор;
. Константин Бейков – баритон;
. Йордан Рибаров – бас.

До началото на сезон 2008-2009 втори сопран на състава бе Олга Алексопулу-Делга, която в момента е негов почетен член.

Дебютният концерт на "Еуфония" бе през май 2007 г. в Камерна зала “България”. Оттогава групата осъществи още три самостоятелни концерта. С един от тях центърът „Борис Христов” откри малка сцена на открито до галерията си в Лещен. "Еуфония" има връзка и с поета Бойко Ламбовски, с когото ансамбълът направи две изпълнения на музикално-поетичния рецитал “Госпожа огън, господин вода” в рамките на цикъла “Ноти и метафори”, организиран от дирекция “Музика” в Камерна зала “България” и Градската галерия във Варна.

В края на миналия сезон "Еуфония" се завърна от Италия с първа награда на конкурса за вокални групи “Trofei di cita di Vittorio Veneto”. Втора и трета награда не бяха присъдени. Съставът е гост на различни фестивали и музикални събития и работи по обогатяване на репертоара си с повече авторска музика и аранжименти.


◊ ЗА РЪКОВОДИТЕЛКАТА НА СЪСТАВА

Веселина Драголова-Данаилова
е родена в Стара Загора, където завършва гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”. След дипломирането си в СУ “Св. Климент Охридски” като магистър по “Португалска филология” решава да направи своя професия заниманията си с танци, пантомима и музика, които до този момент са нейно хоби. Веселина завършва и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” при проф. Крум Максимов. Тази година й предстои дипломиране и в специалността „Композиция” в класа на проф. Михаил Пеков. От 2004 г. Веселина е хорист в Софийски камерен хор “Васил Арнаудов”, а от този сезон е хормайстор в него. Диригентските си и певчески умения тя доказва най-вече в работата си с Вокален ансамбъл "Еуфония".

Избрано от творчеството на Веселина Драголова-Данаилова:
- музика към спектаклите: “Укротяване на опърничавата” от У. Шекспир (Театър София, сезон – 2005-2006), “Посоката далеч от теб”, по А. Шницлер (ДТ Ловеч, сезон – 2006-2007), “Записки на един луд”, по Н. Гогол (независима продукция, сезон – 2006-2007),  “Табу” от Карл Джераси (Общински Театър Възраждане, сезон – 2008-2009);
- мюзикъла “Снежната царица”, по приказката на Ханс Кристиян Андерсен (по случай 10-годишния юбилей на детската оперетна трупа в Стара Загора);
 - хорови песни, част от които прозвучали на тазгодишния 29-ти Международен хоров фестивал Център Каталуния след примиерата им през миналия сезон, осъществена от Софийски камерен хор “Васил Арнаудов”.


◊ ЗА АЛТЕРМЮЗИК

АлтерМюзик е салонен формат, предлагащ пространство за трибуна на млади музикални таланти, репрезентиращи себе си, таланта и постиженията си в професионалната симбиоза на теоретични и музикално-изпълнителски практики.

Всяко събитие в рамките на проекта ще предлага на аудиторията концертно-лекционен и подчертано диалогичен формат, съчетаващ познавателното с хедонистичното, в опитите да стопи дистанцията между случващите музикалното изкуство, обговарящите го и публиката.

С предлагането на алтернативен достъп до музикалното изкуство на живо, съчетаващ разбирането му с естетическата наслада, проектът АлтерМюзик има за цел да популяризира младите таланти и да се превърне в своеобразна „музикално-културна лаборатория” предлагаща в хибриден формат между концерт, лекция, семинар, беседа и салонност, възможност за съучастие в процеса на „правене” на музикалното изкуство, дефиниращо себе си между разбирането и случването.

Автор:
Илия Граматиков
Публикация:
11.11.2008 г. 19:22
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6809-kontsert-na-vokalen-ansambal-eufoniya