Музика

АлтерМюзик. Класическата музика между разбирането и случването

Концерт на Гергана Мишленкова (флейта) и Цветелина Брешкова (китара)

АлтерМюзик. Класическата музика между разбирането и случването


◊ СЪБИТИЕТО

АлтерМюзик
класическата музика между разбирането и случването

Съвместен проект на:
Национална музикална академия „Панчо Владигеров”,
арт център АЛТЕРА

и Салон за музика и рефлексии


• Концерт на Гергана Мишленкова (флейта) и Цветелина Брешкова (китара)

Програмата:
. Й. С. Бах – Сюита BWV 997 (версия за китара и флейта)
. А. Пиацола – История на Тангото


На 31 октомври (петък) 2008, начало 19 часа,
Арт център "Алтера", ИНТЕРПРЕД,
бул. "Драган Цанков" 36

Вход: 5/3 лв.


◊ КОНЦЕРТЪТ

С концерт на дуото Гергана Мишленкова (флейта) и Цветелина Брешкова (китара), и с участието на Илия Граматиков (музикален теоретик), стартира проектът АлтерМюзик.

Организаторите на проекта се надяват да изкушат меломаните с концертна програма, предполагаща търсене на паралели между традиция и съвременност, бароковите музикални практики и тенденциите в новата музика, както и между изпълнителското музикално изкуство и говоренето за него.

Стремежът към безупречност и оригиналност в музицирането и сугестивност и увлекателност в обговарянето му ще бъдат основна цел на:

Гергана Мишленкова (флейта): Започва да учи флейта на 10 години при Симеон Шишев – флейтист в оркестъра на БНР. В неговия клас завършва средното си образование в НМУ „Любомир Пипков”. В НМА „Панчо Владигеров” защитава бакалавърска и магистърска степен в класа на проф. Лидия Ошавкова. През годините си на обучение свири в различни камерни ансамбли и оркестри, изнася солови рецитали, била е солист на Студентския оркестър на НМА. Награди: Първа награда от конкурс за духови инструменти Стара Загора (2001); Специална награда за виртуозно изпълнение „Музиката и Земята” (2006). Участва в майсторските класове на: Андраш Адорян, Волфганг Шулц, Емануел Паю, Филип Бернолд и др. Посещава международни флейтови симпозиуми, фестивали и конкурси в Рим, Истанбул, Прищина и др.

Цветелина Брешкова (китара): Свири на класическа китара от 8-годишна възраст. Завършва НМУ „Любомир Пипков” в класа на Столина Добрева и бакалавърска степен в НМА „Панчо Владигеров” при Росен Балкански. Предстои й дипломиране с магистърска степен в Нов български университет при Столина Добрева. Свири в различни камерни ансамбли и оркестри, изнася солови рецитали. Награди: два пъти Втора (като солист) и веднъж Първа награда (в раздела камерна музика) на 3-ти, 6-ти и 7-ми национален фестивал за класическа китара „Акад. Марин Големинов”, гр. Кюстендил (1999, 2002 и 2003); Втора и Първа награда от 13-ти и 14-ти международен фестивал за класическа китара, гр. Гоце Делчев (2000 и 2001). Участва в майсторските класове на: Герхард Райхенбах, Андреас фон Вангенхайм, Ева Фампас, Ваня Миланова. От 1 година преподава класическа китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков”.

Илия Граматиков: Завършва НМУ „Любомир Пипков” със специалност пиано, в момента специализира музикална естетика и хорово дирижиране в НМА „Панчо Владигеров”. Специализирал е и арт мениджмънт, PR и продуцентство в музикалните изкуства в НБУ. В годините 2003-2005 работи като сътрудник, музикален редактор, автор и водещ на предавания към редакция „Класическа музика” на програма „Христо Ботев” на БНР. От три години се е посветил на създаването, организирането и осъществяването на Салон за музика и рефлексии в творчески тандем с Николай Колев (културолог и философ). Периодично публикува критически материали за изкуство (предимно за музика), участва в теоретични конференции (локални и международни) и културни дебати.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

АлтерМюзик е салонен формат, предлагащ пространство за трибуна на млади музикални таланти, репрезентиращи себе си, таланта и постиженията си в професионалната симбиоза на теоретични и музикално-изпълнителски практики.

Всяко събитие в рамките на проекта ще предлага на аудиторията концертно-лекционен и подчертано диалогичен формат, съчетаващ познавателното с хедонистичното, в опитите да стопи дистанцията между случващите музикалното изкуство, обговарящите го и публиката.

С предлагането на алтернативен достъп до музикалното изкуство на живо, съчетаващ разбирането му с естетическата наслада, проектът АлтерМюзик има за цел да популяризира младите таланти и да се превърне в своеобразна „музикално-културна лаборатория” предлагаща в хибриден формат между концерт, лекция, семинар, беседа и салонност, възможност за съучастие в процеса на „правене” на музикалното изкуство, дефиниращо себе си между разбирането и случването.

• Проектът се осъществява с подкрепата и съдействието на катедра „История на музиката и етномузикология” на НМА „Панчо Владигеров”.


Автор:
Салон за музика и рефлексии
Публикация:
28.10.2008 г. 23:15
Посетено:
2333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6721-altermyuzik-klasicheskata-muzika-mezhdu-razbiraneto-i-sluchvaneto