Музика

Електроакустична музика

Четвърти сезон на Салон за музика и рефлексии

Електроакустична музика


◊ СЪБИТИЕТО

Салон за музика и рефлексии
с Илия Граматиков и Николай Колев
представя

Електроакустична музика


На 24 октомври (петък) 2008
Арт център "Алтера", ИНТЕРПРЕД, бул. "Драган Цанков" 36
Начало: 18.30 часа
Вход: 4/2 лв.


◊ ИДЕЯТА

Салон за музика и рефлексии стартира своя четвърти сезон с подсказаната още през декември 2007 тема и поема риска да остане без публика до края на сезона след това, което смята да причини на гостите си!

За електронна и електроакустична музика напоследък се говори учудващо често, все от позициите на констатиращия академизъм и на неизлечимия позитивизъм на част от занимаващите се с подобна музика. Салонът ще „говори” и „звучи” изцяло в стилистиката и идеите на истинските и малко известни у нас „първи” на електроакустичната музика – с акцент върху френските композитори Шефер, Анри, Ферари, Бейл, Пармежиани. Не крием претенциите си да подредим хаоса от понятия, нароени от самите автори: акузматична, конкретна, анекдотична музики, музикална фотография, звукова инсталация и колаж и др., но ако не успеем – остава ни удоволствието от играта с тях. Струва си да опитаме да превъзмогнем пренаситените си и закърнели поради съвременността сетива и да въобразим девствеността им на прага на проникването в/от звукови обекти и пространства на непознатите някога електроакустични вселени.

Специален гост на Салона ще бъде композиторът Михаил Големинов, в ролята на „конструктор” на звукова инсталация, в част от която може да се превърне всеки гост на Салона.

Съвместените в едно пространство Салон за музика и рефлексии и изложба от стъклопластики на Константин Вълчев, ще предложат на гостите поредния удачен аналог в изкуствата. За да не изневерим на себе си, предлагаме и алтернатива, визуализирайки част от музикалните творби с фотоси на съвременници на композиторите.

• Четвъртият сезон на Салон за музика и рефлексии се осъществява с помощта на арт център "Алтера" и Франкофонски клуб за развитие.


◊ И ОЩЕ

Очаквайте съвсем скоро пилотното издание на АлтерМюзик – съвместен проект на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, арт център "Алтера" и Салон за музика и рефлексии.


Автор:
Илия Граматиков
Публикация:
22.10.2008 г. 15:15
Етикети:
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6674-elektroakustichna-muzika