Музика

Втори музикален фестивал "Млади виртуози" в Сливен

Празник на младите таланти

◊ СЪБИТИЕТО

Музикален фестивал "Млади виртуози" - Сливен 2008

За втори път градът под Сините камъни бе домакин на събитие за изява на инструменталисти от музикалните училища и академии от страната, като през настоящата година бе отбелязано и международно творческо присъствие: на студентска формация от Консерваторията към Тракийския университет в град Одрин.

Фестивалът, открит от областния управител Христина Чолакова, се осъществи под патронажа на Министерството на културата. Той бе организиран с усилията на община и област Сливен, на Симфоничния оркестър и на музикалната школа в града „Млади виртуози” с ръководител Радка Кусева – цигулар и неин ръководител, учредител и директор на Фестивала. Бяха прочетени поздравителни адреси от МК и от Съюза на музикалните и танцови дейци в България до участниците и гостите му.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Сцената на Драматичен театър „Стефан Киров” и фоайето - с изложените живописни творби на учениците от Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов” – Казанлък, станаха притегателното място за ценителите на класическото музикално изкуство. Слушателите се насладиха на впечатляващото изпълнение при концерта на Симфоничен оркестър – Сливен, под ръководството на гост-диригента Григор Паликаров и с участието на младия солист-виолончелист Атанас Кръстев. Диригентът изрази възхищението си от плодотворната дългогодишна история и професионализма на Сливенския симфоничен оркестър, преодолял сега една трудна програма, включваща творби на Бизе-Шчедрин и Шуман, както и от творческата радост при съвместната работа със сина на Анатолий Кръстев. Хубави думи гостът не спести и за изпълнението на ударни иструменти от възпитаниците на Музикалното училище в гр. Плевен.

В съответствие със статута на Фестивала, обявен в уебстраницата на музикалното събитие, са регламентирани условията, възрастовите граници на участниците, видовете формации (струнен квартет, трио, квинтет, духово трио, квартет, квинтет, брас-трио, квартет, квинтет, камерни формации от националните музикални училища и студенти от Националната музикална акадения – София и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив), поканата на почетните гости, финансирането и други интересуващи участниците проблеми. В тазгодишната проява участие взеха учащи се от музикалните учебни заведения в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Русе и от Националната музикална академия. В зала „Сирак Скитник”, пред сбирката от творби, притежание на треньора Янко Братанов, музикалните формации респектираха с уменията си своите слушатели.

Зам.-областният управител на област Сливен, Фатме Мустафова, осъществи среща с участниците във Фестивала „Млади виртуози”, от която те отнесоха като скъп спомен електронна визитка на България, мултимедиен диск за културно-историческото ни наследство и брошурата на областната администрация „Празникът – моят и на другия до мене”, за културното своеобразие на етносите.

Под диригентската палка на доц. Йомер Йондем (заместник-директор на Консерваторията при Тракийския университет в гр. Одрин), в голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” се състояха заключителният концерт и закриването на тазгодишното издание на музикалния фестивал „Млади виртуози” - Сливен, 2008. Ценителите възнаградиха с нестихващи аплаузи „Дивертименто”, Концерт за цигулка и оркестър № 5 на Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония № 1 от Лудвиг ван Бетховен. Възпитаничката на школата „Млади виртуози” и настояща студентка в Националната музикална академия в София, Ангелина Налбантова, получи от директорката на фестивала Радка Кусева награда – малка пластика, изработена от Николай Султанов. Обещаващият си талант младата изпълнителка, солирала вече с водещи оркестри и формации, е развивала в школите на Минчо Минчев, Шломо Минц, Ифра Нийман и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.10.2008 г. 23:25
Посетено:
1090
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6558-vtori-muzikalen-festival-mladi-virtuozi-v-sliven