Музика

Осми международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет

Под знака 150-годишния юбилей от рождението на Джакомо Пучини

Осми международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет


◊ СЪБИТИЕТО

Осмият международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще се проведе от 13 до 25 септември 2008 г.


Непосредствено преди него в Музикалната академия на Сиена Райна Кабаиванска направи италианското издание на майсторския си клас, в който участваха и стипендиантите на фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ от 2007 г. – Диана Василева и Мария Радоева. През 2008 г. звезден успех отбелязаха още стипендиантите Вероника Симеони (Италия), която дебютира в Миланската ла Скала и Прити Йенде (ЮАР), която дебютира в Берлинската опера. В България Диана Василева изпълни главната роля в операта “Лакме” в Националната опера заедно с друга участничка от майсторския клас, Диана Генова в ролята на Малика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАЙСТОРСКИЯ КЛАС

. Записването за майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ ще продължи до 5 септември 2008 г. Кандидатите се регистрират онлайн през http://rainakabaivanska.net. До момента желание за участие са изявили кандидати от България, Италия, Испания, Албания, Армения, Великобритания, Хърватска, Испания, Индия, Малта. Прослушването на кандидатите ще се проведе на 13 септември.

. Обучението ще продължи десет дни – от 14 до 24 септември в зала “България”. На 25 септември майсторският клас ще открие музикалния сезон в София с Галаконцерт със Софийската филхармония и специалното участие на Райна Кабаиванска.

. Майсторският клас и галаконцертът ще се проведат под патронажа на новия италиански посланик Н.Пр. Стефано Бенацо.

. Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст от страната и чужбина.

. За конкурсното прослушване и за работата по време на Майсторския клас кандидатите подготвят репертоар от пет арии. След прослушването се определят десет участници и курсисти. На разположение на участниците са пианисти-корепетитори и преподавател по италиански език. Майсторският клас е открит за слушатели и публика. Най-добрите от участниците в майсторския клас ще получат стипендии от фонд “Райна Кабаиванска” на Нов български университет, с които ще продължат обучението си.  

. Майсторският клас на Райна Кабаиванска е част от проектите на Нов български университет в подкрепа на изкуството и съвременните университетски модели за обучение, създаващи среда за интеркултурен диалог.


◊ OЩЕ

След майсторския клас в София, на 29 септември Райна Кабаиванска ще журира първото издание на конкурса “Лучано Павароти”, а непосредствено след него от 17 октомври - големия оперен конкурс “Виоти” във Верчели, на който през 1959 г. заедно с Лучано Павароти печелят първите места.

За Райна Кабаиванска 2008 г. е интересна и с това, че й определя отново главната роля във всички събития и медийни изяви, по случай 150-годишния юбилей от рождението на великия композитор Джакомо Пучини, за чиято най-добра интерпретаторка в световен мащаб е призната.


За информация:
Веселина Василева
Тел. 02/8110125
GSM: 0887770887
vvassileva@nbu.bg

Автор:
Веселина Василева
Публикация:
25.08.2008 г. 16:33
Посетено:
1338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6366-osmi-mezhdunaroden-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska-v-nov-balgarski-universitet