Музика

Бароков концерт в Радио Варна

Консорт за старинна музика Concerto Antico представя

Бароков концерт в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Бароков концерт "Песента на славея"
                                  
Концертно студио, Радио Варна, 19.08.2008 г., 19.00 ч.
                             
Консорт за старинна музика Кончерто Антико
. Зефира Вълова и Иван Илиев – цигулки,
. Димитър Маринкев – траверсо флейта, 
. Янко Маринов – орган, 
. Явор Генов - лютня
  
. Солист Жанетa Стегарева - сопрано 


◊ ЗА ПРОГРАМАТА

"Песента на славея"

От незапомнени времена песента на птиците е възприемана от хората като символ на красотата и хармонията на природата, на съвършенството на Творението. В историята на своето съществуване човек се е удивлявал на чистотата, естествената логика, многообразието и изкусността на тяхната музика. Често гласът на птиците е приеман като глас свише, като послание и откровение, в което, ако се вслушаме с разбиране, бихме открили отговорите на нашите въпроси. Техните звуци са сигнали за възраждане на природата напролет, зов за настъпващо утро, а след залез слънце – на успокоение, размисъл и уединение.

Затова не е учудващо, че в музиката на всяка епоха долавяме техните гласове –  в каноните от ранната полифония, в готическите меси, в мадригалите на ренесанса – например тези на Клаудио Монтеверди (Dolcissimo uscignolo), Орландо ди Ласо (Quel rossignol) и гениалния Сигизмондо Д’Индия (Odi quel rosignuolo), в цигулките и флейтите на барока, в концертите на Вивалди, в известния концерт за орган от Хендел със заглавие “Кукувицата и славея” (The Cuckoo and the Nightingale), в кантатите и клавирните фуги на Бах, в музиката на Хайдн и Моцарт, в симфониите на Бетовен, Малер, чак до музиката на органиста Оливие Месиен, който като орнитолог изобразява в творчеството си почти всички птици. Но в един по-метафизичен възглед красивите славееви песни могат да бъдат олицетворение на съблазън, на изкушение на злото, на преходната земна суета (в текстове от Бахови кантати на птиците е повелено да мълчат).

Темата за връзката на човека с природата и стремежа към нейното познаване има важно място не само в една специфична английска музикална школа от 17. и 18. век, но и в цялото изкуство на  Великия остров от това време. В тази насока, не може да се каже дали по-решаващо за това е влиянието на философското наследство на мислители като Франсис Бейкън, Дейвид Хюм, Джон Лок, на значението на естествените науки - основани най-вече емпирично в тези школи, или на пантеистичните насоки в теологията и метафизиката от това време.

Завършени и съвършени плодове именно на тази школа са и виртуозните арии от програмата на концерта “Песента на славея”, в които сопраното и солиращата флейта влизат в необичаен диалог.
 
Пасторалната ода на Хендел L'Allegro, il Penseroso ed il Moderato е положена на основата на поезията на  Джон Милтън, добре известен ни със своята монументална поема “Изгубеният рай”, в която гениалният поет описва божественото сътворение на света, човека и човешкото грехопадение. Но Хендел се обръща към друг сюжет, заимстван от две ранни характеристични поеми на Милтън, в които се представят Радостта, въхваляваща в песните си удоволствието, и замисленият образ на Меланхолията (Pensieroso). С помощта на своя либретист, композиторът добавя трети образ – Умереността, който внася равновесие между двете противоположностти. В отговор на песента на Радостта, която с инструменти имитира приветстваща утрото чучулига, Меланхолията изпява арията “Sweet Bird”. Солиращата тук флейта, положена в много висок регистър, отговаря на брилятната партия на сопраното, като с множество трилери, скали и тремоли изобразява сладкогласен славей. 
 
Интересно е да открием отново песента на птиците, изобразени с флейта и глас, в историческа опера от Хендел. Ricardo Primo, известен ни също и като Ричард Лъвското сърце, е опера чийто сюжет разказва за динамичните събития около сватбата на Ричард Първи и испанската принцеса Констанца, състояла се на остров Кипър през 1191 година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЧЕРТО АНТИКО

Консортът за старинна музика Concerto Antico е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита в България на Н. В. Маргрете ІІ, кралица на Дания. Оттогава ансамбълът има активна концертна дейност, реализира записи и семинари, следвайки не толкова призива за “автентично звучене”, а търсейки първообраза на музиката и значението му за духовността на всеки един от нас. В изпълненията си на произведения от Ренесанса, барока и галантния стил те виждат историческия ход на музиката като шествие на мисълта през вековете. Така те се стремят да въплътят в практика учението за афектите, реторичните (поетични) фигури, изграждащи музиката на епохата, връзката на човека с хармонията на космоса. За да представя не само камерни творби, но и големи ораториални произведения, консортът привлича както инструменталисти, така и певци.

Реализирани проекти
. Концерт по повод освещаването на новата католическата катедрала "Св. Йосиф" в София с изпълнение на творби от Хендел (Laudate pueri Dominum, HWV 237, Chandos Anthem No. 1: "O be joyful in the Lord", HWV 246) и Й. С. Бах (2006 г.);
. Премиерно за страната изпълнение на музика към сватбата на Медичи - Una Stravaganza dei Medici. Intermedi per "La Pellegrina" (1589), съвместно с хор и солисти, под патронажа на Италиански културен институт в София (2006 г.);
. Бароков концерт по случай Международния симпозиум по органична химия в София с творби от Телеман, Вивалди, Бах (2006 г.);
. Концерт посветен на Международния ден на музиката - 1-ви октомври, с изпълнение на кантати от Й. С. Бах - BWV 81, 146 и 152 (2006 г.);

Concerto Antico реализира записи за Българското национално радио и телевизионни програми, концертира в Гърция, Австрия, Испания, Турция, Германия, Швейцария, Холандия и Италия.

От 2006 година консортът е в състав: Зефира Вълова и Иван Илиев - цигулка, Янко Маринов - чембало/орган и Явор Генов - лютня.

В този състав, в началото на 2007 година, Concertо Antico кандидатства и печели участие в юбилейното, 30-то издание на Фестивала за стара музика в Барселона, като един от осемте състава от цял свят, избрани да се представят на сцената за млади изпълнители FRINGE. Представят програма с трио-сонати от Телеман и Хендел в три концерта на открита сцена. В проекта "Оратории за камерен състав" Concerto Antico демонстрират една от най-интересните и плодотворни техники на епохата - заемането на вече използвана музика, т.нар. "пародийна техника", своебразно рециклиране и осмисляне на музикален материал. След успешното си изпълнение консортът е поканен да представи голям концерт на 31-ия Фестивал за стара музика в Барселона (май 2008 година). През 2007 съвместно със сопраното Жанета Стегарева и бароковия флейтист Димитър Маринкев изпълняват за първи път в страната редица кантати от Вивалди, арии от оратории на Хендел и неговата неотдавна открита Gloria in excelsis Deo. Участват в организирането и в концертите на първия за страната бароков фестивал Изкуството на барока, 2007 (http://www.luxuriaeuropae.com). Изнасят концерти в рамките на фестивала Musica Christiana (София, 2008).


◊ НОВИ ПРОЕКТИ

Тема на един от новите проекти на ансамбъла е многостилието на барока, възможностите на композиторите да използват различни форми, да архаизират, да преминават от един в друг национален стил. Това е водещата идея в “Polymorphia” - концерт, който бе представен от Concerto Antico в програмата на XXXI Festival de Musica Antiga de Barcelona, май 2008.

В рамките на 39 международен музикален фестивал “Софийски музикални седмици”, съвместно в бароковото сопрано Моника Иванова, представят програма с наслов Кончертато, в която показват как от ранните църковни концерти - Concerti Ecclesiastici (16.-17. век), възникват едни от най-представителните барокови форми – концертантните форми.

Особена чест за консорта е поканата за концерт през септември 2008 на Festival Oude Muziek в Утрехт, в който ще бъде представена програмата Stile concertato. Дейността на консорта бе посочена като пример за нарастващ интерес в източна Европа към старинната западна музика. Предстоят редица концерти и турнета на консорта през летния сезон в цялата страна.

В процес на разработване и реализиране е и мащабният проект Музика, Архитектура, Архитектоника, Хармония.

В концерта за Радио Варна Concerto Antico поставя особен акцент върху специално подбраните арии от оратории и опери на Хендел, в които майсторът чрез солиращата партия на флейта и сопрано е изобразил пеенето на славея, надпревара с пеенето.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.08.2008 г. 19:21
Посетено:
1771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6352-barokov-kontsert-v-radio-varna