Музика

Камерен концерт в Радио Варна

В рамките на Проекта "Слово и образ" - Варна, 11-17 август 2008

Камерен концерт в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 август 2008, сряда, от 17.00 ч.,
Концертно студио, Радио Варна

"Проект музика"
Концерт на камерен оркестър "Виртуозите на Варна"

. Солист Даниела Димова,
. Диригент Станислав Ушев
. В програмата - творби от Дмитрий Шостакович, Марин Големинов и Бенджамин Бритън

. Водеща Виолета Тончева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Камерният оркестър "Виртуозите на Варна" под диригентството на Станислав Ушев си поставя за цел да привлече елитни варненски музиканти с ясното съзнание, че високата цел, Варна да стане културна столица, не може да бъде постигната само с гостувания на музиканти от цял свят, а най-вече чрез постоянната работа с музикалните таланти от нашия град.

Концепцията е чрез концерти на неизпълнявани досега във Варна произведения да бъдат отваряни нови, неотваряни врати към необятния свят на музиката, както и да се осигурява професионална реализация на добрите музиканти.

През миналата година камерният оркестър "Виртуозите на Варна" с дир. Станислав Ушев, Даниела Димова и други солисти, изпълни за пръв път у нас операта на Моцарт “Асканио от Алба”, след което повтори оромния успех от българската премиера и във Варезе, в Меката на музиката - Италия.

През тази година формацията продължава да развива и надгражда постигнатото, като представя творби от Дмитрий Шостакович, Марин Големинов и Бенджамин Бритън. С изпълнението на “Камерна симфония” от Шостакович, посветено на Годината на руската култура в България, музикантите отправят своеобразен поздрав към руските интелектуалци - писатели, поети, журналисти, музиканти, които гостуват на Варна в рамките на “Слово и образ”.

Музикантите от “Проект музика” с особено внимание се отнасят към интерпретацията на “Скици за камерен оркестър” от Марин Големинов, отдавайки дължимото на големия български композитор, чийто 100-годишен юбилей от рождението българската културна общественост отбелязва с различни прояви през цялата 2008 г.

В края на концерта известната оперна певица Даниела Димова, носител на Голямата награда на СБМТД “Кристална лира”, 2008 г. и на Награда Варна, 2007 г. ще изпълни партията на сопрана в произведението на Бенджамин Бритън “Илюминации”. Композирано за камерен оркестър и сопран, написано по текстове на френския поет Артюр Рембо, то представлява оригинална програмна музика, чиито 9 части биха могли да се асоциират с театралната “Комедия дел Арте” или със “Спирките на живота”, както обяснява творбата си самият Бритън.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.08.2008 г. 17:11
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6336-kameren-kontsert-v-radio-varna