Музика

Концерт на Естрея Моренте в София

Най-обещаващата фламенко певица

Концерт на Естрея Моренте в София


◊ СЪБИТИЕТО

Джаzz + представя

за първи път в София "фламенко принцесата на ХХІ в." Естрея Моренте

На 4 октомври 2008, зала 1 на НДК, 19.30 ч.

. Концертът се организира от Джаzz + в сътрудничество с Испанското посолство в София.


◊ ПОВЕЧЕ

Естрея Моренте е най-обещаващата фламенко певица от новото поколение млади артисти. Испанският режисьор Фернандо Труеба предрича, че “тя ще бъде принцесата на ХХІ в.” Вдъхновена не само от фламенко изкуството, но и от великата певица Ла Ниня де лос Пейнес, възпята от големия поет Фредерико Гарсия Лорка, Естрея принадлежи към неокласическата фламенко генерация. Тя е позната на българската публика с изпълнението си на фламенкизираното танго "Volver" от едноименния филм на Педро Алмодовар, както и от участието си във филмите на Карлос Саура – "Iberia" и "Bunuel y la mesa del rey Solomon". А в страната си и в испаноезичния свят Естрея е истинска звезда, както подсказва и името й (от исп. estrella – звезда).

Естрея Моренте произхожда от стара фламенко династия. Дъщеря е на великия певец Енрике Моренте и на танцьорката Аурора Карбонел – Ла Пелота. Зад нея стои век традиция в лицето на нейните предци. И тя не й изневерява, а напротив, доразвива я и я обогатява със своите аранжименти и композиторски талант. Естреита от съвсем малка живее в типична фламенко среда като част от голяма гранадска фамилия и от дете диша въздух, наситен с фламенко емоция. Освен всичко друго е омъжена и за един от великите тореадори на Испания – Хавиер Конде. Естрея артикулира дълбоко високия си и чист глас и пресъздава един доста широкообхватен репертоар от песни, като не се страхува да пее и т.нар. канте хондо (дълбоко пеене). На 7-годишна възраст тя вече пее, акомпанирана от великия китарист Сабикас, през 1997 г., едва на 17, дебютира на сцената на известната Pena de la Plateria в Гранада, а днес на практика няма сцена в Испания, която да не е била осветена от красивата "звездичка". Тя е носител на множество награди, между които престижната Ondas за най-добър фламенко изпълнител.

Винаги с активната помощ от страна на баща й Енрике Моренте и с участието на китаристи като Маноло Санлукар, Хосе Карбонел Монтоита, Пепе Абичуела, Лос Ерманос Кармона и Алфредо Лагос, Естреита насища със заразяваща емоция всяка една песен. Виещият се като трендафил глас на Естрейа кара кожата на човек да настръхне. 

Първите й два албума – Calle del aire и My cante y un poema, продадени в 500 000 тираж, й отредиха първостепенна роля на съвременната фламенко сцена. А последният й проект Mujeres, посветен на забележителни певици не само в историята на канте хондо – Ла Ниня де лос Пейнес, Ла Перла де Кадис, Ла Репомпа и Кармен Линарес, но и на Чавела Варгас, Сусана Реналди и Нина Симон, доказва, че Естреита е непредставимо добра певица, която изразява себе си с всички средства на сценичното изкуство – тя е прекрасна на сцена, тайнствен огън – освен че пее, танцува вдъхновено и има добри артистични качества. "… Когато тя пее, човек просто не може да отдели очи от нея", пише Ню Йорк Таймс за красивата певица от Гранада. Наистина няма втора като Естрейа!

Това лято певицата е на турне с един специален проект, по който тя работи заедно с фадо изпълнителката Дулсе Понтеш. Проектът е наречен Дулсе-Естрея и представя немислимото смесване на два традиционни жанра - фадо и фламенко, каквото само две големи артистични фигури като Дулсе Понтеш и Естрея Моренте могат да сътворят.


Автор:
Маргарита Борисова
Публикация:
28.07.2008 г. 16:10
Етикети:
Посетено:
1459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6288-kontsert-na-estreya-morente-v-sofiya