Музика

Двоен органов импровизационен концерт

Първи международен фестивал на органовата музика в България

◊ СЪБИТИЕТО

29 юни 2008, неделя, 19 часа
София, Зала “България”

Двоен органов импровизационен концерт на Дирк Елземан и Кристиян Мюлер
Органисти - импровизатори, Берлин

В програмата:

. Прелюдия, Трио и Фуга в немски бароков стил по зададени теми
Дирк Елземан

. Хорални обработки в немски бароков стил по зададени хорали теми с:
     Cantus firmus в алт
     Cantus firmus в тенор
     Cantus firmus в бас
Кристиян Мюлер

. Соната в до мажор KV 545 от В. А. Моцарт - Alegro - Andante - Rondo
Кристиян Мюлер - Импровизации Дирк Елземан

. Интродукция, Фантазия и тройна фуга по известни български теми
Дирк Елземан

. Танц-токата Антон Хайлер (1923–1979)
Кристиян Мюлер

. Симфония в импресионистичен стил върху зададени теми:
     Alegro maestoso
     Scherzoso
     Andante
     Finale
Дирк Елземан


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Дирк Елземан и Кристиян Мюлер са представители на най-новата генерация немски органисти, съчетаваща по универсален начин вековните традиции на немската органова школа, съприкосновението й с други органови школи и достиженията  на съвременната музика на ХХІ век.
               
За разлика от не малък брой свои колеги органисти, Дирк Елземан започва седемгодишен своето  образование директно на прочутия орган в Маринската базилика в Кевелер. Сред неговите бъдещи учители изпъкват имената на някои от водещите органисти не само на Германия – проф. Волфганг Зайфер, проф. Лео фан Дьозелар, проф. Паоло Кривеларо.
                 
В своята артистична биография Дирк Елземан вписва няколко лауреатства, като три първи награди от  международни органови конкурси в Дюселдорф за органова импровизация, в Мюнхен за органова  транскрипция и международния органов конкурс в град Котка – Финландия. Така този млад музикант става и носител на специалната премия “Роберт Шуман“ на висшето училище за музика в Дюселдорф, която се връчва веднъж на четири години.
                  
Понастоящем Дирк Елземан е доцент в един от най-големите университети в света за изкуства – в  Берлин, където преподава изкуството на литургичната и органова музика. Същевременно г-н Елземан е и композитор, и органостроител, и органов реставратор. Неотдавна в берлинската катедрала “Св. Кръст” беше осветен негов нов орган, притежаващ лицензиран патент и наречен “Щайнмайер – Елземан – орган”, който се явява 5–ят от поредицата негови органи.
                  
Доц. Елземан проявява интерес към органите в България, тяхната ежегодна подръжка и съхранение.
                  

Кристиян Мюлер е също възпитаник на проф. Паоло Кривеларо в Берлин и също доцент в същия университет за изкуства, преподаващ органова импровизация. Г-н Мюлер е и диригент на  хорови състави и оркестри. През настоящата година г-н Мюлер е сред тримата избраници от международно жури, определени да разделят вакантната длъжност музикален директор и кантор на Дрезденската “Hofkirche”, музицирайки на забележителен “Silbermannorgel“, на който е свирил и самият Йохан Себастиян Бах.
          
Двамата органисти Дирк Елземан и Кристиян Мюлер концертират в много страни на Европа и като органово дуо. В тяхната концертна практика са и импровизациите на фантазии, двойни и тройни фуги по зададени от публиката теми. Със своето изкуство те ще се представят в зала “България” на 29 юни, неделя от 19 ч.


◊ ОЩЕ

Двамата органисти Дирк Елземан и Кристиян Мюлерще ще гостуват още:

На 1 юли 2008 от 18.30 ч. в концертната зала на гр. Добрич
На 4 юли 2008, от 18 ч. в концертна зала “Маестро  Георги Атанасов” в гр. Пазарджик

Освен това те ще имат срещи в София в НМА “Панчо Владигеров”, АМТИ – Пловдив и в Благоевград със  студенти, изучаващи орган и импровизация в различни стилове. Всички тези празници на органовата музика в България, както и още три подобни в края на месец август са включени в рамките на Първия международен органов фестивал в България, иницииран от г-жа  доц. Албена Кехлибарева.
Автор:
Публикация:
26.06.2008 г. 13:32
Етикети:
Посетено:
1385
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/6165-dvoen-organov-improvizatsionen-kontsert