Музика

Концерт на DUOKAYA в Полски институт - София

Tворби от Лютославски, Кодай, Моцарт и Пендерецки

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 юни 2008 г., вторник, 18 ч.,
Полски институт, ул. Веслец 12

Вход свободен

Концерт на DUOKAYA
. Биляна Вучкова (България), цигулка
. Агнешка Джубак (Полша), виолончело
. Гост – Валентин Геров (България), виола

В програмата:
творби на Лютославски, Кодай, Моцарт и Пендерецки


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Агнешка Джубак, след завършване на Музикалната академия в Гданск, получава стипендия за престижната програма Artist Diploma в Бостънската консерватория, където завършва в класа на Ронда Райдър.

Носител е на голямата награда на 13-тия международен конкурс за камерна музика в Лодз, Полша, на първи награди от конкурсите в Познан, Гданск и Торонто, както и на наградата за музикална индивидуалност от международния конкурс “Александър Тансман”. Свири с ансамблите New England strings, The Art of Music Chamber Players, Callithumpian Consort, Zwicshentone и DUOKAYA.

В настоящия момент живее в Берлин, където изследва и света на импровизацията, комбинирайки изявите си като камерен музикант, солист и импровизатор в различни проекти с музиканти и артисти, споделящи сходен  мироглед.

Биляна Вучкова на 4 години започва да свири на цигулка, дебютира като солист с оркестър на 9 години и едва 16-годишна записва първия си самостоятелен диск за японската фирма Crown Record Ltd. Основните й преподаватели са Петър Арнаудов, Абрам Щерн и Феликс Галимир. Завършва с отличие музикалното училище в София и продължава обучението си в САЩ (получава специалната стипендия Хайфец в Университета на Южна Калифорния) и защитава магистратура в колежа Манес в Ню Йорк.

Концертирала е в Европа, Азия и САЩ като камерен музикант и солист на авторитетни оркестри. Чрез музикалните си изяви тя се представя на престижни концертни подиуми като Weill Recital Hall/Carnegie Hall в Ню Йорк, Jordan Hall в Бостън и мн.други.

В момента е концертмайстор на Бостънския модерен оркестър и изпълнител с ансамблите Радиус, НотаРиотос и ДУОКАЯ. Пoвeче информация на http://www.bilianavoutchkova.info

Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина и солира с оркестъра на Българското национално радио. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт с "Мелос" квартет.

Признат за един от изтъкнатите български камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои творби.

През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност. Преподава виола в Българската национална музикална академия.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.05.2008 г. 14:09
Посетено:
956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5993-kontsert-na-duokaya-v-polski-institut-sofiya