Музика

Концерти в памет на Божко Шойков в Плевен

"Музиката е моята религия и идеология"

Концерти в памет на Божко Шойков в Плевен


◊ ИДЕЯТА

Идеята на Венцислава Шойкова да бъде почетена паметта на дългогодишния директор на музикалното училище в град Плевен и неин баща Божко Шойков бе подкрепена от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”, Плевенската филхармония, Драматичния театър “Иван Радоев” и Община Плевен. Така с три концерта и изложба, открита на 9 април в библиотеката на НУИ “П. Пипков”, плевенската културна общественост, колективът на училището, бивши и настоящи възпитаници, изразиха своето уважение и преклонение пред една личност, дълбоко свързана с музикалната култура на град Плевен, един музикант, който ни напусна точно преди 10 години.


◊ КОНЦЕРТИТЕ

Първият концерт - на 10 април, бе на Плевенската филхармония под палката на гост-диригента от Франция Оливие Олт – музикант от най-висока класа. Концертът за две цигулки и оркестър в ре минор от Йохан Себастиан Бах – солисти Венцислава Шойкова и Зорница Иларионова, Песен из “Българска сюита” от Панчо Владигеров – солист отново В. Шойкова, и Шеста
симфония “Патетична” от Чайковски изпълниха зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие” с топлина, красота и преклонение. Впечатляващите интерпретации доставиха удоволствие не само на многобройната публика, но и на самите изпълнители. Плевенската публика преоткри яркото, завладяващо присъствие на цигуларката Венцислава Шойкова, която помни от многобройните й изяви по време на ученическите години. След 25 години тя отново бе на сцената на читалище “Съгласие” в родния си град, откъдето започва нейната професионална кариера, продължила след това във Франция.

Вторият концерт събра в залата на НУИ “Панайот Пипков” много бивши преподаватели и хора, работили с Божко Шойков. Началото постави учебният детски хор с диригент Диана Русева, който изпълни три песни, сред които “Песен за училището” из оперетата “Вълшебният ключ” от Божко Шойков. Последваха солови произведения:
Прелюд от Рахманинов, Интермецо от Гранодос, Песен и Импровизация от П. Владигеров, “Заплакала е Рила планина” от Т. Попов, Първа част на концерт за цигулка № 2 от Виенявски и Мефисто-валс от Лист, блестящо изпълнени от пианистите Владимир Попов, Стефан Бонев, Моника Гвоздева и Иван Пенков, виолончелиста Александър Димитров, цигуларя Спас Колаксъзов и Мартин Иванов – акордеон. Духовият оркестър с диригент Белла Хараламбова и народният хор – диригент Красимир Кондов - поднесоха “Ave verum corpus” от Моцарт и “Севдице” (обработка Стефан Мутафчиев).

Акценти в програмата бяха изпълненията на Габриел Вълчев – внук на Божко Шойков, и Венцислава Шойкова. Четиринадесетгодишният Габриел, който учи в интернационален център за езикова подготовка (CIV) и ударни инструменти в консерваторията в Кан, вече има няколко първи награди от национални конкурси във Франция. В концерта на 11 април той направи своя дебют на сцената на НУИ “П. Пипков” – Плевен. Изпълни с Кирил Ангелов “Нощна градска линия” за маримба и вибрафон от Руд Вайнер, след което очарова гостите като солист заедно с Тодор Хубчев на перкусионният ансамбъл “Акцент” (ръководител Симеон Серафимов) в “Хоро стакато” от Динику-Владигеров. Камерният оркестър “Бревис” с диригент Пламен Марков поднесе „Романс” от Свиридов и “Размишление” от Жул Масне, където солист за пореден път бе Венцислава Шойкова. Нейното изпълнение, емоционално наситено и силно въздействащо, предизвика носталгични чувства и сълзи в очите на много хора, присъстващи в залата. За  финал на този вълнуващ концерт директорката Жечка Димитрова обяви решението на педагогичекия колектив на НУИ “П. Пипков”: концертната зала на училището ще носи името на своя дългогодишен директор Божко Шойков!

Третият, финален концерт бе реализиран от бивши ученици на музикалното училище, продължили образованието си в други училища и отдавна утвърдени имена на концертния подиум. Всички те са запазили спомени от първите си стъпки в света на музиката, първите си изяви на сцената на музикалното училище “Панайот Пипков”, мъдро ръководено в продължение на 34 години от Божко Шойков.

Разнообразната програма започна с детския хор “Звъника” (диригент Ваня Делийска), който се представи с песните “Сладкопойна чучулига” от П. Пипков и “Гатанка” от Драгомир Ненов. Последвалите изпълнение на цигуларките Зорница Иларионова – „Речитатив” и „Скерцо” от Крайслер, и Яна Зеленогорска – „Испански танц” от Сарасате (акомпанира Марина Капитанова), виолончелиста Йордан Стойчев – фрагменти из “Рококо
вариации” от Чайковски (акомпанира Румен Цанов), понастоящем ученици в НМУ “Любомир Пипков” – София, повишиха градуса на емоциите. Особено вълнение предизвикаха пианистите Румен Цанов и Силвия Младенова-Стоянова, завършили средното си образование в НУИ “П. Пипков” – Плевен, които акомпанираха на своите деца: Алек и Кристина Цанови и Петър Стоянов, уверено тръгнали по пътя на родителите си. Майсторство и професионализъм демонстрираха Венелин Цанков и Десислава Вълчанова в “Елегия” от А. Заберски, Данчо Радевски и Вивиана Баракова-Гроданска в „Речетатив и емпроптю” от Дотреме. Финалният акорд отново бе на признателната Венцислава Шойкова, която заедно с Марина Капитанова изпълни любимата на Божко Шойков “Севдана” от Георги Златев-Черкин и Скерцо от Брамс.

Вълнуващи мигове, почит и признание на поколения музиканти, свързани с училището, чийто директор бе Божко Шойков.


◊ ЗА БОЖКО ШОЙКОВ

Диригент, цигулар, педагог, композитор, публицист и общественик – Божко Шойков, роден в Угърчин, Ловешко, през 1933 г. Завършва БМА “П. Владигеров” – София през 1956 г. в класа по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров и започва творческата си дейност в Пазарджик като диригент на градския представителен оркестър, а по-късно – главен художествен ръководител и диригент в Драматично-музикалния театър.

От 1 ноември 1961 г. Божко Шойков става директор на Музикалното училище в град Плевен и в продължение на 34 години ръководи, разширява и обогатява дейността на училището с въвеждането на нови специалности (Народни инструменти и Народно пеене), сформира различни състави. В този период в училището се създават учебен хор, духов оркестър, народен хор, акордеонен оркестър и перкусионен ансамбъл “Акцент”. През 1962 г. Шойков създава учебния симфоничен оркестър, а през 1991 – възстановява струнния камерен оркестър, привличайки в състава му най-изявените млади щрайхисти. Четири години по-късно оркестърът печели първа награда на 43-я европейски музикален младежки фестивал в Неерпелт – Белгия.

В Плевен Шойков се изявява и като хоров и симфоничен диригент на Плевенската филхармония, дирижира представления на самодейната оперета. От есента на 1964 г. той става художествен ръководител и диригент на хор “Трудова песен” (преименуван по-късно в хор “Катя Попова”), а 15 години по-късно поема ръководството на туристическия хор “Кайлъшко ехо”. Творческата инвенция на Божко Шойков намира израз и в композирането на редица произведения в различни жанрове. Той е автор на музика към комедията “Дяволската воденица”, балета “Пепеляшка”, оперетите “Градче край Марица” и “Вълшебният ключ”, мюзикъл “Разузнавачи”, театрална сюита “Дяволската воденица” за симфоничен оркестър, инструментални пиеси, множество обработки, аранжименти и оркестрации за различни състави, десетки детски, солови и хорови песни, някои от които по собствен текст.

За изключително активната си дейност Божко Шойков е награждаван многократно. Той е носител на орден “Кирил и Методий” I, II и III степен, “Златна лира” на СБМТД, златна значка на ЦСПС, юбилейни медали, грамоти и почетни знаци. Много пъти е бил Лауреат на Републикански фестивали на художествената самодейност.
Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
14.04.2008 г. 18:43
Етикети:
Посетено:
3692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5654-kontserti-v-pamet-na-bozhko-shoykov-v-pleven