Музика

БНР представя лауреат на конкурса "Шопен"

Едни от най-големите музиканти на Русия в общ концерт на 11 април

◊ СЪБИТИЕТО

Зала „България” ще събере в петък (11 април 2008) на сцената си едни от най-талантливите музиканти на Русия – пианистът Рем Урасин и диригентът Марк Кадин.

Концертът е част от “Златния цикъл на симфониците” и се вписва в започналата много успешно Година на Русия в България. Концертът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще зарадва публиката с изпълнение на творби от Шопен, Скрябин и Чайковски.


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Рем Урасин е един от най-романтичните пианисти от младото поколение. Наричат го “посланник на Шопен”. Един от онези, които могат като рицари да възпяват любовта на поета, да се възпламеняват от страст и да се възвисяват над ежедневието.

Едва 15-годишен надареният музикант побеждава на Международния юношески конкурс на името на Шопен в Москва, а след три години става лауреат на XIII-я Международен конкурс “Шопен” във Варшава (1995). Сред многобройните отзиви в пресата има и откровено възторжени. Наричат го “фантастичен татарин”, един чуждестранен вестник пише: “Сякаш свиреше самия Шопен”. Полската публика нарича Урасин “шопеноподобен”, а пианистът Паул Бадура-Шкода говори за него като за “превъзходен изпълнител на музиката на Шопен”.

Марк Кадин работи като диригент с най-престижните московски оркестри. През последните няколко години кариерата му се развива стремително както в Русия, така и по света. Марк Кадин е постоянен гост-диригент на някои от най-известните руски оркестри - Руски национален оркестър, Московски виртуози. От началото на 2004 г. е и Главен диригент на Симфоничния оркестър в град Красноярск.  Блестящият талант на Кадин, високият му професионализъм, принадлежността му към известната руска академична диригентска школа, както и огромния репертоар, съчетани с широки музикални интереси и артистичен чар постоянно привличат вниманието върху неговата личност.
Автор:
Публикация:
09.04.2008 г. 19:03
Етикети:
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5625-bnr-predstavya-laureat-na-konkursa-shopen