Музика

Авторски концерт на Юлия Ценова

ХІ международен фестивал Пианисимо 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Пианисимо" и Българското национално радио представят

Авторски концерт на Юлия Ценова

Концертът е в рамките на ХІ международен фестивал за съвременна клавирна музика - Пианисимо 2008

На 12 април 2008, 19.30 часа
в Първо студио на БНР
Вход: с покани от пропуска на Радиото

В програмата:
. Shopp Dance
. Водата ме приспива
. Аmadeus rondo
. Бумеранг за пиано, конги и маримба
. Драконът отляво
. Седмата врата


◊ ДУМИ НА КОМПОЗИТОРА

"Съставих програмата от пиеси с ясни и лесно разгадаеми послания. Shopp Dance (1998) е кратка пиеса за пиано 4 ръце, написана по поръчка на американското клавирно дуо Stephani Stoyanoff & Thomas Mastroianni. Пиесата носи национална звукова атмосфера, пропита с хумор, свежест и динамика.

Спонтаннота признание на дъщеря ми - Кристина: "Водата ме приспива” ме порази с оригиналността и уникалността си... и след 3 дни се превърна в музикален факт. Водата ме приспива (The Water Puts Me To Sleep, 1993) е медитативна пиеса, написана за Триото за съвременна музика (пиано, кларинет и вибрафон) и изпълнявана многократно у нас и в чужбина от различни състави. Тя е с мека и гъвкава фактура, отвеждаща към причудливи съновидения и всепроникваща тишина.

Amadeus Rondo (2006) е пиеса за флейта и пиано по тема от последната част на Eine Kleine Nachtmusik. Ако не беше любезното предложение от БНР и Австрийското посолство да напиша произведение, посветено на Моцарт, не бих дръзнала да навлизам в звуково пространство и естетика, които не ми принадлежат и в които не се чувствам поканена. Приех предизвикателството и отговорих по свой начин. Пиесата наруши хармоничния покой на Моцартовия музей в Прага "Bertramka" през есента на 2006 г.

С Бумеранг (Boomerang, 2008) потърсих едно динамично звуково присъствие, от което почувствах нужда при съставянето на програмата. Пиесата е за пиано, конги и маримба. Идеята е - първичното и интуитивното в търсене на неопределимото... и обречеността - отново и отново да се завръщаш към себе си.

Използвах поканата на английската обоистка Catherine Pluygers да композирам за нея солова пиеса. Това се оказа и чудесен повод да пиша за дракона, на който отдавна дължах както дълбоко и разкайващо извинение, така и благодарност за полезния житейски урок и оказано ми внимание. Така се роди The Left Dragon (2004).

Да отвориш забранената седма врата The Seventh Door (2001) е не само сюжет от приказките. Открехнах я и чух пиано, чух чело и цигулка, после и кларинет и флейта... Всичко е в нашето въображение - и опитът за проникване в болезнено сензитивния свят на неочакваното, и изненадата от собственото ни притаено присъствие оттатък (отвъд) забраната. Не е лесно, а и не знам дали е ясно."

Юлия Ценова
Автор:
08.04.2008 г. 14:08
Посетено: 556
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5614-avtorski-kontsert-na-yuliya-tsenova