Музика

Концерт на музикална група "Лот Лориен" в Чешки център – София

Оранжев четвъртък в лилав салон

Концерт на музикална група "Лот Лориен" в Чешки център – София


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 април 2008 от 21 ч.
в Чешкия център - София, ул. "Г. С. Раковски" 100

ще се проведе концерт на група „Лот Лориен“

Концертът е част от поредицата изяви по случай 10-годишнината на групата.
Събитието е от цикъла „Оранжев четвъртък в лилав салон“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПАТА

„Лот Лориен“ изпълнява авторска музика, както и интерпретации на традиционни песни, базиращи се на български, балкански, еврейски, келтски и световен фолклор, прогресив и джаз елементи. От създаването си „Лот Лориен“ са имали над 250 концерта и фестивални участия в 19 страни по света, включително Русия, Южна Корея, Финландия, Пакистан, държави от Балканите и Средиземноморието.

Преди 4 години, групата участва на най-големия музикален фестивал в Чешката република - „Цветовете на Острава“ заедно с Боб Гелдоф, Наташа Атлас и др.

„Лот Лориен“ участва в музикалната CD компилация “Balkan Routes“, част I – Никола Тесла”, която ще бъде издадена в Гърция в началото на април 2008 г. от музикалния лейбъл Протасис.


◊ И ОЩЕ

На 7 април тази година в Гърция излиза в огромен тираж диска „Balkan Routes“.
Той е компилация от 15 песни на групи и изпълнители от балканските страни (Гърция, България, Сърбия, Турция, Албания и Румъния). Компакт дискът представлява първа част от поредица, посветена на различни известни личности от Балканите, които са излезли далеч извън границите на своите страни и са достигнали съвършенство чрез своята работа за приноса си към човечеството.

Първото CD от серията е посветенo на сърбина/хърватина Никола Тесла, Пионерът, който с чувствителност на поет е отключил много мистерии на природата. Той има над 700 изобретения, някой от които са в основата на модерния свят: системата за многофазов променлив ток, индуктивните мотори, радиото, телеавтоматиката, безжичния трансфер на енергия, радарите, електрическото запалване и мн.др.
 
Българското участие в този диск е група „Лот Лориен“ със специалното участие на Роман Столяр, Нона Йотова и със специалното участие на Теодосий Спасов и група "Исихия".

„Лот Лориен“ участва с песента „Стоян си конче изведе“ включена в последния трети албум на групата, който миналата година беше раздаден на евродепутатите в Брюксел по време на кампанията „Не сте сами“.

Роман Столяр е зам.-председател на сибирския клон на Съюза на руските композитори и е единствения музикант участник в диска извън пределите на Балканите.

Другите участници са Желко Йоксимович и Йелена Томашевич (Сърбия), Анемос и Катерина Нитсополу (Гърция), Саня Илич и Балканика (Сърбия), Теодулия и Мадам Пияно (Сърбия), Есат Рука и неговата група (Албания), Василики Папагеоргио и Гундогаркен (Гърция - Турция), Огънят на Анадола (Турция), Ардит Джебрея (Албания), Палирия (Гърция), Фанфаре Чиокърлия (Румъния) и Билен Илдирир с участието на Нергиз Илдирир (Турция).

Музикалният продуцент на компанията Протасис е работил досега в много големи проекти, включително всички песни, които са представяли Гърция на Евровизия от 1974 година до сега (между които Елена Папаризу и Анна Виси), за компаниите Sony-BMG, Universal, Minos, EMI и др. Протасис издават и дисковете на гръцката група "Анемос".

Откъси от диска могат да бъда чути в официалната myspace интернет страница: http://www.myspace.com/balkanroutes


Автор:
Ясен Казанджиев
Публикация:
03.04.2008 г. 22:46
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5589-kontsert-na-muzikalna-grupa-lot-lorien-v-cheshki-tsentar-sofiya