Музика

Английски катедрален хор в София и Пловдив

Концерти с музика от Ралф Вон Уилямс, Бърд, Виктория, Бах и др.

Английски катедрален хор в София и Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Хорът на катедрала Сейнт Едмъндсбъри гостува в България

Най-добрата английска хорова музика се представя от един от най-известните катедрални хорове от Великобритания, съставен от мъже и момчета, от град Бъри Сейнт Едмъндс, графство Съфолк
 
• Четвъртък 27 март 2008 от 19:00 ч.
Катедрален храм “Свети Йосиф”, София

• Събота 29 март 2008 от 18:30 ч.
Криптата на храм “Св. Александър Невски”, София

• Вторник 1 април 2008 от 18:00 ч.
Концертна зала, Пловдив

Вход свободен     

П
о желание всеки може да направи дарение в края на концертите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТИТЕ

Английската хорова музика е сред най-величествените в целия свят. На 25 март 2008 г. един от водещите английски църковни хорове ще гостува в София за осем дни.

Катедралата “Сейнт Едмъндсбъри” в град Бъри Сейнт Едмъндс, графство Съфолк, е една от най-късно завършените катедрали. Въпреки че строителството е започнато в началото на XVI в., огромната й централна кула е завършена наскоро и открита от принца на Уелс и херцогинята на Корнуел. Хорът на катедралата “Сейнт Едмъндсбъри”, който се състои от 12 мъже и 20 момчета, изпълнява 6 служби всяка седмица.

За посещението си в България хорът ще изпълни подбрана църковна музика, както и специално научени за случая български народни песни.

Българският посланик във Великобритания, д-р Лъчезар Матев, подкрепя посещението и споделя: „За нас е удоволствие, че хорът на катедрала „Сейнт Едмъндсбъри” ще посети прекрасната ни страна, където музиката се цени високо и векове наред служи за изразяване на човешките чувства.”

По време на престоя си в България, хорът ще посети няколко културно-исторически места, като Рилския манастир, Боянската църква и Пловдив. Хорът ще изнесе концерт и в Пловдив.

Преподобният Майкъл Хемпъл, свещеникът, отговарящ за музиката и богослуженията в катедралата, лично ще придружава хора. Той споделя: „Когато през 2007 г. България беше приета в ЕС, ние видяхме по телевизията снимки от великолепната ви страна и веднага разбрахме, че искаме да я посетим и да пеем за вас!”

• Посещението на хора е организирано от Георги Димитров и туроператорска фирма Одисея-Ин.

• Мероприятието е значително подпомогнато от Янко Маринов от катедралата „Св. Йосиф” в София, Юлиан Периклиев от Храм-паметник „Св. Александър Невски” и Мария Момирова, музикант.

Елате да чуете този величествен хор и поканете вашите приятели!
Автор:
Георги Димитров
Публикация:
20.03.2008 г. 13:08
Етикети:
Посетено:
977
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5496-angliyski-katedralen-hor-v-sofiya-i-plovdiv