Музика

Концерт на Кристина Хинова с Варненска филхармония

17-годишна цигуларка свири под диригентството на своя учител

Концерт на Кристина Хинова с Варненска филхармония
След конкурс Кристина Хинова печели цигулката на Васко Василев


◊ СЪБИТИЕТО

На 14 март 2008 от 19 часа
в зала Опера
Варненската филхармония ще изнесе

Симфоничен концерт
под диригентството на Ангел Станков и със солистка Кристина Хинова – цигулка

Ще бъдат изпълнени:
. Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор опус 61 от Лудвиг ван Бетовен и
. Симфония № 4 във фа минор, опус 36 от П. И. Чайковски


◊ ЗА КОНЦЕРТА

Младата цигуларка е ученичка на своя прославен учител – проф. Ангел Станков, по-известен като солиращ цигулар, а в последните години все по-често изявяващ се и като диригент.

Любопитни подробности:
  1. Каденцата на Бетовеновия цигулков концерт е написана от проф. Ангел Станков и ще прозвучи в петък – 14 март в изпълнение на Кристина Хинова.
  2. През 2005 г. след проведен конкурс Кристина Хинова печели цигулката на Васко Василев (копие на GUARNIERI, собственост на Дарителски фонд „XIII века България”). 

 
◊ ДИРИГЕНТЪТ

С разностранната си работа като солист, камерен изпълнител, дългогодишен концертмайстор на Софийската филхармония, преподавател, член на жури и диригент Ангел Станков активно присъства в концертния живот у нас и в чужбина. Гостува в повечето европейски страни, Съединените щати, Япония, Тайван, Република Корея, Сингапур и Куба. Известни са активните му концертни изяви, записи и награди като солист и в камерното цигулково дуо с Йосиф Радионов.

Като диригент работи под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов. Дирижира наши камерни и симфонични оркестри (Софийска и Русенска филхармонии, Оркестъра на Националното радио, Академичния симфоничен оркестър), както и чужди състави – Националната филхармония на Украйна, Македонската филхармония, Филхармонията на Ниш, Солунския симфоничен оркестър, Истанбулски камерен оркестър.

Сред най-успешните му изяви на пулта са концертите "Британска музика" по случай 10-годишнината на Британския съвет у нас и 125-годишнината на дипломатическите отношения между Великобритания и България, в програмата на които са представени неизпълнявани у нас автори и творби.

Дирижира цикъла "Симфониите на Бетовен" (сезон 1999/2000) по повод 230-годишнината на композитора, 50 години от създаването на Европейския съюз и със съдействието на Европейската комисия у нас. Участва също в цикъла "Носители на първи награди на международни конкурси от Балканските страни".

Ангел Станков осъществява световните премиери на „Вокализ” за глас и симфоничен оркестър от Петър Христосков, Адажио от Красимир Тасков, Бароков концерт по теми на „Бийтълс” от Борис Карадимчев, прави записи за телевизионно излъчване и компактдискове.

За изпълнението му на „Симпъл симфони” на Бенджамин Бритън в сп. „Музикални хоризонти” се отбелязва „усетът му към звука, характера на тематизма и звукоизвличането” (кн. 4/ 2004). При участието му в Летния фестивал „Опера на площада” през 2004 прави впечатление изграждането на „впечатляващ калейдоскоп от звукови багри и настроения” в „Италианско капричио” и „вдъхновението на диригента” в Увертюрата „1912” на Чайковски.
    

◊ СОЛИСТКАТА

Кристина Хинова е родена на 19.08.1990 в София. Започва да учи цигулка през 1996 г. при Екатерина Драмалиева, а от 2004 г. е ученичка на проф. Ангел Станков.

Носител е на много награди от наши и международни конкурси: НК „Св. Обретенов” (Провадия), „Млади дарования” и „Млади виртуози” (София), „Панчо Владигеров” (Шумен), „Недялка Симеонова” (Хасково), „Моцарт” (Упсала, Швеция), „Дж. Енеску” (Синая, Румъния) и др.

През 2005 г. след проведен конкурс печели цигулката на Васко Василев (копие на GUARNIERI, собственост на Дарителски фонд „XIII века България”).

Специализирала е в Майсторските класове на видни български и чуждестранни цигулари: проф. Мунтеяну, проф. Емил Камиларов, проф. Дина Шнайдерман, проф. Минчо Минчев, проф. Ангел Станков, проф. Едуард Грач, проф. Кеворк Мардиросян, проф. Олех Криса, проф. Мария Радичева.

Въпреки младежката си възраст Кристина Хинова има впечатляваща концертна дейност. Дебютира едва 7-годишна като солистка на Ансамбъл „Оркестрал” в зала „България”. Следват концерти като солистка на симфоничните оркестри на ДМА „Панчо Владигеров”, Пазарджик, Разград, Шумен, Бургас, Софийски симфоници, Ансамбъл „Оркестрал”, „Софийски солисти”, Камерния ансамбъл на гр. Упсала, Швеция, Софийската филхармония. Талантът на К. Хинова не остава незабелязан и от медиите: била е гост в „Шоуто на Слави”, на Канал 1 и Сателитен канал „България”, на БНР, както и на Румънската национална телевизия и Румънското национално радио.

Има запис в CD с лауреатите на Международния конкурс „Дж. Енеску” в Румъния.


Автор:
Публикация:
12.03.2008 г. 12:47
Посетено:
1349
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5451-kontsert-na-kristina-hinova-s-varnenska-filharmoniya