Музика

Носителката на Грами Ди Ди Бриджуотър в София

Red Earth. A Malian Journey

Носителката на Грами Ди Ди Бриджуотър в София
Ди Ди Бриджуотър и Мамани Кейта


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 март 2008, зала 1 на НДК от 20.:00 ч.

Концерт на Ди Ди Бриджуотър

Певицата, която развълнува и стопли сърцето на всеки един от публиката, дошъл на концерта й в зала 1 на НДК  преди две години, идва отново в София на 18 март, но този път с африканския си проект “Red Earth. A Malian Journey” (DDB/Вирджиния рекърс).



◊ ПОВЕЧЕ

След концерта си в зала 1 през 2006 г. Ди Ди Бриджуотър, трогната от начина, по който я прие българската публика, през сълзи на радост заяви, че би могла “утре да умре спокойно след един такъв концерт”. Какво по-голямо признание за магията на онази вечер, в която великата певица и актриса изнесе двучасов спектакъл, след което разговаря с феновете си, дошли за автограф, в продължение на още час и половина!

“Хората трябва да си тръгнат изцелени от проблемите си след концертите ми”, заявява Ди Ди, която винаги успява да създаде празнично настроение и да накара хората да танцуват. “Днешните джаз-стандарти са били поп музиката на 30-те и 40-те. Хората трябва да танцуват и да се чувстват празнично. Не трябва просто да седят, аз искам да реагират. Иначе означава, че не съм си свършила добре работата.” А с проекта Red Earth. A Malian Journey Ди Ди вдига хората на крака още с първите тонове, защото е белязан с полиритмията на Африка и със завладяващите мелодии от Мали. “Когато го пуснах за първи път на майка ми, тя танцува от началото до края. А майка ми е на 80 години”, смее се Ди Ди.

В търсене на своите предци, Ди Ди започва своето пътешествие от Бамако - столицата на Мали. Откъде са корените на блуса и вокалния джаз? Преди време Мартин Скорсезе еднозначно отговори на този въпрос с филма си Feels Like Goin’ Home, като хвърли  мост между блуса от делтата на Мисисипи и Мали. Ди Ди Бриджуотър също споделя тази идея, като дори я продължава, като свързва вокалната джаз импровизация с традицията на малийските певци-разказвачи – т.нар. грио. Песни като "Bani" (Bad Spirits), "Sakhodougou" (The Griots) и "Massane Cisse" (Red Earth) са възникнали през XII или XIII век и са разказани в местната словесна и музикална традиция "грио". На сцената Ди Ди ги пресъздава отново с едни от най-добрите гласове на Мали: Кабине Куяте и младата звезда Мамани Кейта.

За първи път в България ще гостуват африкански музиканти от такава класа, и без съмнение публиката за първи път ще види и чуе звука на оригиналните африкански инструменти - предшественици на много от съвременните инструменти, като балафон - прародител на ксилофона; нгони и кора - струнни инстументи, от които произхождат днешните банджо и арфа; дундун, токин дръм – все перкусионни инструменти, характерни за полиритмията на черния континент.

“Знам, че пребиваването ми в Мали, в Бамако е събудило много спомени, които са били приспани – споделя Ди Ди. - Мисля, че да събера кураж да дойда тук и да погледна лице в лице африканското си наследство, беше само от полза за мен, помогна за духовното ми израстване като човек.”


Автор:
Маргарита Борисова - Jazz+
Публикация:
09.03.2008 г. 13:43
Посетено:
727
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5439-nositelkata-na-grami-di-di-bridzhuotar-v-sofiya