Музика

Джени Петрова се сбогува с публиката

Концерт в БНР

◊ СЪБИТИЕТО

В специален концерт този петък, 7 март, с музикалната сцена се разделя Джени Петрова - една от най-изтъкнатите български пианистки.

На 7 март 2008, от 19 ч. в Студио 1 на БНР ще чуем за последен път на живо майсторството на изпълнителката, очаровала в продължение на десетилетия любителите на класическата музика в България и по света.

За последната си изява пред публика забележителната пианистка е избрала да си партнира със Симфоничния оркестър на БНР и с талантливия млад диригент Илия Михайлов. В нейно изпълнение ще чуем Концерт за пиано и оркестър на Едвард Григ. Ще прозвучат още "Мелодия"  на Красимир Кюркчийски и Сюита из "Лебедово езеро" на П. И. Чайковски.

Концертът ще се излъчва на живо по програма "Христо Ботев", а входът ще бъде свободен, с покани от Информацията на БНР.


◊ ВИЗИТКА

Джени Петрова завършва Музикалното училище и Българска държавна консерватория в класа на доц. Катя Казанджиева. Първите й участия в международни конкурси са: „Шопен” - Варшава (1965 г.), „Маргарита Лонг-Жак Тибо” - Париж (1967 г.). На Деветия световен младежки фестивал - София (1968 г.) Джени Петрова печели лауреатско звание и златен медал. През 1970 г. получава диплом на конкурса „Чайковски” в Москва. Участващият в журито директор на консерваторията в Антвертпен проф. Еужен Трай отправя покана към младата пианистка за едногодишна специализация в класа на проф. Фредерик Геверс. Една година по-късно тя завоюва лауреатско звание на един от най-трудните и авторитетни международни конкурси „Кралица Елизабет” в Брюксел. Междувременно Дж. Петрова печели премия на международния конкурс „Вианна да Мотта”, Лисабон, където участва по покана на известния пианист и педагог Секейра Коста.

Завръщайки се в България, започва една изключително напрегната и успешна концертна дейност. Желан солист на симфоничните оркестри в страната, Дж. Петрова участва във всички големи музикални събития като Прегледи на симфоничните оркестри, Дни на българската музика в чужбина, както и в множество фестивали. Паралелно с това пианистката концертира и като камерен изпълнител в различни формации.

Гостувала е с огромен успех в редица страни на Европа и Азия. Блестящи рецензии съпътстват дългогодишния творчески път на Джени Петрова.


◊ ЗА ДИРИГЕНТА

Възпитаник на проф. Васил Казанджиев, Илия Михайлов изучава дирижиране в Кралските музикални училища (Лондон), Джулиард скул (Ню Йорк) и Женевската консерватория. Между учителите му са били Росен Миланов и Мишел Корбо. Имал е възможноста да работи с диригенти от ранга на Клаудио Абадо, Бернард Хайтинг, Пиер Булез, Сейджи Озава, Курт Мазур, Иван Фишер, Даниеле Гати и други.

От 1999 г. Илия Михайлов е Артистичен директор и диригент на хор "Големите български гласове", с които изнася концерти в България, Западна Европа, Русия и Канада, преминали при изключителен успех и висока оценка на критиката. През сезона 2000/01 е Музикален директор на хор "Лидеркранц - Конкордия" (Женева) и диригент на оркестър "Ли музикантини".

От сезон 2006/07 той е диригент на камерен оркестър "Студио Примо" и осъществява записи със Софийската филхармония. През 2008 г. има изяви като гост диригент на Симфоничен оркестър - Пазарджик. Предстоят му турнета в Португалия, Англия и Бейрут.

Илия Михайлов е записвал музика за "Парамаунт пикчърс’’ и има реализирани единайсет компактдиска с различните формации, които ръководи. През 2004 г. Националният филмов център реализира документалния филм "Гласове’’, посветен на творческия път на г-н Михайлов.
Автор:
Публикация:
06.03.2008 г. 14:31
Етикети:
Посетено:
1699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5419-dzheni-petrova-se-sboguva-s-publikata