Музика

Концерт на японските барабанисти Ямато

Завръщане в София

Концерт на японските барабанисти Ямато


◊ СЪБИТИЕТО

Подиум Продакшънс и Джаз Плюс
представят

японските барабанисти Ямато Завръщане в София

11 февруари 2008, 20.00 ч.
София, НДК, зала 1


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПА "ЯМАТО"

Много хора успяха да усетят силата на фантастичното шоу на барабанистите от Япония – Ямато. Емблематичният инструмент за древна Япония - барабанът тайко - изразяващ в пълнота японската култура, е облечен в модерна дреха, с множество аудио-визуални ефекти в незабравимото шоу на Ямато. За радост на всички почитатели на Ямато групата е включила България в тазгодишното си турне и ще накара сърцата на хората в зала 1 на НДК да забият като едно на 11 февруари 2008 г. – http://yamato.jazz-plus.com.

В началото на миналото лято Ямато и техният гръмотевичен спектакъл оставиха без дъх зрителите в препълнената зала 1 на НДК. Този февруари японските барабанисти ще предложат един обновен спектакъл, чийто нов звук и светлинен сценарий предлагат едно секващо дъха изживяване. Със същия дух, но с нова модернизирана визия, Ямато гарантират познатото силно чувство от съучастието в ритъма на сърцето.

На техните над сто представления са присъствали милиони зрители в страни от различни континенти като Япония, Китай, Южна Корея, Индонезия, Сингапур, Южна Америка и Европа. И още преди да е свършило поредното шоу, мечтаят да го видят отново. Групата се състои от 10 члена - млади мъже и жени, които прекарват по-голямата част от времето си в тренировки и репетиции. Техният пазител-талисман е огромният тайко-барабан, чийто диаметър е 1.7 м, тежи над 500 кг и е направен от 400-годишно дърво. Този барабан, заедно с още 40 по-малки, възпроизвежда човешкото сърцебиене. Ако барабанистите засвирят на барабаните с ритъма на пулса на публиката, то значи са успели да  установят духовна връзка с нея.

“От момента, когато създадохме Ямато, се опитваме да акцентираме върху звука и удара. Връзката между отделните удари винаги е играла огромна роля в тайко-барабаненето, тъй като емоционално се сравнява с пулса на живота; връзката между случващото се в ежедневния живот и историята, разгледана като поредица събития, дело на хората, живеещи на Земята. Всяка наша мисъл е възпроизведена от силата на звука от удара. Не е пресилено да кажем, че нашето сърцебиене прави миналото да се превърне в бъдеще и тези удари на сърцето са основата на самия живот. Причината да се събуждаме всеки ден и да започваме да свирим е, че желаем да създадем атмосфера за размишление – какво представлява всеки удар, звук или композиция”, заявява основателят и артистичен директор на Ямато, Маса Огава.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТАЙКО

Истинското значение на тайко, или уадайко, както често го наричат, е японски барабан, перкусионен инструмент, който е бил познат само в Япония. Но от началото на ХХ в. Тайко се асоциира по-скоро с музикален стил. Този стил е развит от Огучи Дайхачи през 50-те години и е източникът на това, което може да се види и днес. Като групова перкусия, тайко е относително нова артистична форма, която има своите дълбоки корени в древната японска култура. Но през последното столетие тайко придобива такава популярност, че предизвиква формирането на над 5000 перкусионни групи само в Япония. Очарованието на стила завладява Америка, Западна Европа, Австралия и други страни, което естествено води до съставянето на тайко-групи по целия свят.

Автор:
Маргарита Борисова
Публикация:
04.01.2008 г. 14:56
Посетено:
1449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5131-kontsert-na-yaponskite-barabanisti-yamato