Музика

Оперен концерт в памет на Никола Николов

Осми коледен музикален фестивал

Оперен концерт в памет на Никола Николов


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 декември 2007, от 11.00 часа
в
Зала Варненска опера

Оперно-филхармонично дружество – Варна представя

Оперен концерт
Arena di Varna II


Концертът се посвещава на 60-годишнината от дебюта на варненска сцена на световноизвестния български тенор Никола Николов (1925–2007)


. С участието на: Анастасия Бухтоярова, Антоанета Маринова, Владислав Владимиров, Вяра Железова, Елеонора Христова, Калина Вачкова, Лиляна Кондова, Марина Иванова, Мария Севданска, Михаил Матеев, Надежда Радкова, Стоян Финджиков, Филипа Руженова

. В програмата: Художествени песни и арии из опери на Парашкев Хаджиев, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Тодор Попов, Любомир Пипков, Асен Карастоянов, Добри Христов,

. Съпровод: Жанет Бенун-Николаева, Звезделина Тодорова, Наталия Петрушенко и Данаила Делева


◊ НИКОЛА НИКОЛОВ

Никола Николов
(1925–2007) е роден в София. От малък бъдещият оперен ас пее не само известни детски песнички, но и някои модерни шлагери. Първа оценка на вокалните му данни дава големият певец и преподавател Събчо Събев, който е първият и може би единствен педагог на Николов.

Старт в певческата кариера на знаменития тенор дава двегодишното му участие в хора на военния ансамбъл в София. Там е забелязан и поканен в Софийската опера. През 1946 г. певецът и педагогът Петър Райчев (баща на известния диригент Руслан Райчев) заминава за Варна, за да основе опера. Там младият изпълнител дебютира с ролята на Пинкертон в премиерата на оп. "Мадам Бътерфлай" на 17 ноември 1947 г. в партньорство с Добринка Влахова, Дора Цонева, Петър Петров, Николай Йорданов и др.

През 1951 г. Николов представя България на Световния младежки фестивал в Берлин, откъдето се връща със златен медал. Две години по-късно отново получава златен медал – този път от фестивала в Букурещ.

След като приключва специализацията си в Москва, българският Карузо участва в оперите "Кармен" и "Мадам Бътерфлай" на сцената на Болшой театър и се превръща в любимец на руската публика.

В Софийската опера участва в "Турандот", "Сицилиански вечерни", "Тоска", "Бохеми", "Халка" на Монюшко, "Палячи", "Селска чест, "Отело", като редом с него се изявяват най-големите звезди на родното оперно изкуство като Христо Бръмбаров, Юлия Винер, Илка Попова, Никола Гюзелев, Благовеста Карнобатлова, Александрина Милчева...

Всички приятели го наричат просто Колето заради неговата сърдечност и непринуденост. За неговите изпълнения и тълпите почитатели, които го очакват пред гримьорната все още се носят легенди. Носели са го на ръце от Софийската опера до дома му. Заедно с жената на живота му – сопраното Лиляна Василева пеят в прекрасни оперни спектакли във Варна. Публиката ги обича, чувства ги като свои артисти и ги посреща винаги сърдечно и с бурни аплодисменти.

През 1958 година Никола Николов пее на сцената на Ла Скала в Милано и става истинско светило именно в родината на тенорите – Италия. Голямо значение за кариерата на звездата има постановката на оп. “Африканката” от Майербер на сцената на световноизвестния оперен театър “Сан Карло”, дирижирана от Маестро Капуана. Там той партнира на нашумялата по това време прима Антоинета Стела и представлението се играе повече от 40 години, което е безпрецедентен интерес на публиката към оперен спектакъл. Всички билети се разпродавали светкавично и меломаните били готови да броят луди пари за един-единствен билет. Публиката бясно аплодира певците, като е имало случаи те да излязат на поклон около 50 пъти!

В своята дълга певческа кариера, продължила почти до неговата 75-годишнина, Никола Николов има над 1500 представления и концерти, изпял е почти всички централни тенорови партии на италианските майстори.
Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
21.12.2007 г. 16:22
Посетено:
3140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5108-operen-kontsert-v-pamet-na-nikola-nikolov