Музика

Музика по текстове на руски и български символисти

Декемврийски Салон за музика и рефлексии

Музика по текстове на руски и български символисти


◊ СЪБИТИЕТО

Салон за музика и рефлексии
с Илия Граматиков и Николай Колев
представя
„Музика по текстове на руски и български символисти”

На 19 декември (сряда) 2007
в „Отвъд алеятА На таванА”, ул. „Будапеща” № 31
Начало: 18.30 часа

. Съобразно добрия тон и комфорта на гостите и водещите, входът на Салона ще бъде затворен в 18.45 часа.


◊ КАКВО ЩЕ БЪДЕ

Предколедният Салон за музика и рефлексии ще се опита да доизкаже и дообрисува символизма в допълнение към темата от месец ноември.

С удоволствие ще споделим очарованието си от текстовете на руски символисти и музикалните рефлексии върху тях в екзотичната амалгама от мистицизъм, еротизъм, елегантна упадъчност, а понякога и наивистична революционна екстатика, странно допълващи се или нескрито конфронтиращи се в кръга на творци като Константин Балмонт, Александър Блок, Вячеслав Иванов и други... И музиката на Сергей Рахманинов, Георгий Свиридов, Дмитрий Шостакович като жест към стремежа на толкова поети да случат бленувания синтез между изкуствата, да трансформират изкуството в митотворчество и да го превърнат в религия.

Ще подскажем феномена Александър Скрябин (с проекции за бъдещ салон, посветен изцяло на творчеството му) с амбициите му да възроди духовността в света чрез композициите си, надскачайки чисто естетическите функции на изкуството.

И като малък коледен подарък – недотам популярната музика, писана по добре познати и любими стихове на Лилиев и Дебелянов, от Тодор Попов, Константин Илиев, Иван Спасов, Александър Текелиев, Ивелин Димитров и Нева Кръстева.

И за да не пренебрегнем зрителната наслада, ще илюстрираме събитието с репродукции на Михаил Врубел, Иван Милев и други художници, съпричастни към естетиката на символизма.


• Салонът се осъществява с любезното съдействие на Столична Община и Франкофонски клуб за развитие.

Автор:
Илия Граматиков
Публикация:
17.12.2007 г. 12:14
Посетено:
739
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/5092-muzika-po-tekstove-na-ruski-i-balgarski-simvolisti