Музика

Симфоничен концерт във Варна

Солисти - носителите на приза "Кристална лира" на СБМТД за 2007

Симфоничен концерт във Варна
Атанас Кръстев


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 ноември 2007, от 19 часа
в залата на Варненската опера ще се състои

Симфоничен концерт под диригентството на Станислав Ушев

В програмата:
. Чайковски – Вариации Рококо със солист Атанас Кръстев – виолончело
. Густав Малер – Симфония № 4 в сол мажор със солистка Даниела Иванова-Димова – сопран.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СОЛИСТИТЕ

Двама носители на приза "Кристална лира" на СБМТД за 2007 година ще бъдат солисти в симфоничния концерт на 30 ноември от 19 часа.

Атанас Кръстев (род. 1988 г.) – виолончело, е израснал в семейство на музиканти. През тази година завършва с отличие НМУ "Любомир Пипков" при своя баща и вече е студент в ДМА „Панчо Владигеров” отново в класа на баща си – проф. Анатоли Кръстев.

Участвал е в майсторските класове на едни от най-добрите виолончелисти на нашето време. Носител е на всички награди от българските конкурси за млади инструменталисти, както и на международни награди. Въпреки младостта си Атанас Кръстев има вече и някои от най-впечатляващите отличия:
. Грамота на Министерството на културата за високи постижения в областта на музикалното изкуство,
. Звание на Академията за млади таланти,
. Награда на Министерството на културата,
. Награда “Златна муза” и Кристална лира на СБМТД (2007 г.) за млад изпълнител.

Концертира от 7-годишна възраст, има записи в различни български телевизии, както и в БНР. Концертирал е в Австрия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия, многократно на фестивалите: "Салон на изкуствата", Новогодишния фестивал в НДК, Европейски музикален фестивал, “Зимни музикални вечери” - Русе, “Мартенски музикални дни”, “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято” и др. Рециталът му на 30.11.2005 в Бразилия е издаден на DVD от BsB.

От 2001 г. Атанас Кръстев се изявява и като като солист на симфонични и камерни  оркестри. Свирил е под диригентството на Емил Табаков, Георги Димитров, Станислав Ушев, Свилен Симеонов, Росица Баталова, Деян Павлов, Кирил Чапликов, Красимир Захариев, Димитър Караминков, Славил Димитров, Джеймс Макдоналд (САЩ), Карлос Морено (Бразилия) и др. 

От 2002 г. участва във виолончеловото трио "Челисимо" (заедно със своя баща и със сестра си - Анатоли Кръстев и Калина Кръстева), което има филм-концерт в БНТ и СКАТ и успешно концертира у нас и в чужбина.

Даниела Иванова-Димова - сопран, е завършила специалност оперно пеене в Музикалната академия "Панчо Владигеров" – София, в класа на проф. Реса Колева. От 1991 г. до днес е солистка на Варненската опера. Специализирала е в курса по оперно пеене на Никола Гюзелев и Александрина Милчева в Дома на изкуствата "Борис Христов" - Рим, както и в майсторския клас в Музикалната академия във Виена в курса по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова. През 1998 г. специализира италианско bel canto при проф. Ида Фарина в Милано.

Носител е на І награда от Международния фестивал на изкуствата – Корея, 1992 г.

Сопраното Даниела Димова гастролира в почти всички български оперни театри, както и на музикалните фестивали "Варненско лято", “Софийски музикални седмици”, Европейски музикален фестивал и др. Гастролирала е в редица европейски страни, Египет, Китай, Корея и др.

Освен в класическия оперен репертоар Д. Димова с успех се изявява и в концерти, където изпълнява барокова музика, песни на Курт Вайл, Арнолд Шьонберг, Рихард Вагнер, Б. Бритън и съвременни български композитори. Едно от последните й впечатляващи предизвикателства беше изпълнението през тази година на монодрамата по текст на Жан Кокто и музика на Франсис Пуленк “Човешкият глас”.

Даниела Димова е носител на Награда “Варна” за 2007 г., а на 1 ноември т.г. бе удостоена и с “Кристалната лира” на СБМТД.

И тъй като в същата вечер бе премиерата на мюзикъла “Двубой” във Варненската опера, където Даниела Димова изпълняваше една от главните роли, наградата ще й бъде тържествено връчена в края на концерта от проф. Петър Ангелов – зам.-председател на СБМТД.
Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
27.11.2007 г. 13:57
Посетено:
1143
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4961-simfonichen-kontsert-vav-varna