Музика

"Любовен еликсир" във Варненска опера

Юбилеен спектакъл - Михаил Матеев на 60

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 ноември 2007, от 18 часа,

под диригентството на Маестро Христо Игнатов
Варненска опера ще представи "Любовен еликсир" – опера от Гаетано Доницети

Музиката е весела, бодра, оптимистична, със завладяваща мелодичност. Сюжетът е лек, битов, осмиващ наивността на един простодушен младеж.

В ролята на Дулкамара ще се представи солистът на Варненската опера Михаил Матеев, който тази година чества своята 60-годишнина.

От тях 32 години Матеев отдаде на варненския оперен театър. За високи творчески постижения и във връзка с кръглата му годишнина в навечерието на 24 май Михаил Матеев получи Награда “Варна”. Наскоро Съюзът на българските музикални и танцови дейци му присъди своята награда: “Златна лира”.

В края на спектакъла на 23 ноември наградата ще му бъде лично връчена от проф. Петър Ангелов – зам.-председател на СБМТД.

. В останалите роли: Адина (Костадинка Николова),  Неморино (Николай Моцев), Белкоре (Свилен Николов) и Джанета (Вяра Железова).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МИХАИЛ МАТЕЕВ

Михаил Матеев
– оперен певец – бас
Завършва Музикалната академия в София през 1975 година при доц. Лиляна Жабленска. Още същата година след успешно спечелен конкурс е назначен като солист във Варненската опера, на чиято сцена през изминалите вече 32 сезона изгражда над 60 роли от опери на Моцарт, Доницети, Росини, Верди, Пучини, Бизе, Мусоргски, Чайковски, Сметана, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и др.

В дългия си и плодотворен творчески път е изиграл почти всички най-големи басови роли, като отличителен белег на неговата индивидуалност е, че винаги се е съобразявал с периода, в който е подходящо да поднесе на публиката точно тази роля, за която вече е “узрял” и като глас, и като мислене.

Друг отличителен белег на неговото творчество е, че за М. Матеев няма малки и големи роли. Като истински професионалист той успява да изгради и по-малките, но често много характерни роли и да остави трайни впечатления у зрителя.

Освен като артист-солист работи и като музикален педагог в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна, като негови ученици успешно печелят награди от фестивали и конкурси.

Михаил Матеев е гастролирал с успех във Франция, Гърция, Испания, Германия, Швейцария и др.

Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
21.11.2007 г. 15:47
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4919-lyuboven-eliksir-vav-varnenska-opera