Музика

Световноизвестният тенор Агим Хуши в Стара Загора

Музикален празник в Стара Загора

◊ СЪБИТИЕТО

На 20 ноември 2007, от 18,00 ч.
на сцената на ДТ ”Гео Милев” започва

Концертно изпълнение на "Селска чест" - опера в едно действие от П. Маскани

(на италиански език с български субтитри).

Участват:
. Туриду - Агим Хуши (Австралия),
. Сантуца - Елена Баръмова

Диригент: Диан Чобанов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ ТЕНОР

Агим Хуши
е роден на 24 май 1964 година в Албания. Дипломира се е в специалността литература в Университета на Албания. Започва да се занимава с музика в Консерваторията на Тирана и през 1991 г. завършва образованието си с отличен успех като оперен певец. Веднага е приет като главен тенор на Националната опера на Албания, където изпълнява ролята на Манрико в “Трубадур”, Кавардоси в “Тоска” и Туриду в “Селска чест”. През септември 1992 г. започва тригодишен стаж в Академията “Ференц Лист” в Будапеща. От септември 1995 до септември 1997 г. работи като основен тенор на Унгарския Национален оперен театър на Сегед, където успешно изпълнява няколко големи оперни партии в опери на Дж. Верди и Дж. Пучини – “Манон Леско”, “Ломбардийци”, “Турандот”.

През 1997 г. е поканен да изпълни партията на Де Грие от операта “Манон Леско” на Дж. Пучини в Аделаида с Държавната опера на Австралия. Дебютът му е оценен като триумф, а маестро Ричард Бонидж, който дирижира тази опера, се изразява така: ”Пеенето на Хуши е най-чудесното откритие в моя живот”.

През 1998 г. певецът е поканен да изпълни тази партия в Оперния театър на Сидни, където неговото пеене се сравнява от критиците с изкуството на великия италиански тенор Бениамино Джили. През 1999 г. Хуши е зает с участия в Австралия, Нова Зеландия и САЩ. През тази година получава австралийско гражданство. През 1999 г. работи в Милано с маестро Франко Корели, който официално се изказва за него като за “много рядък  в света тенор, заслужаващ международна кариера”. През 2000 г. Агим Хуши е удостоен с най-престижната артистична награда на Австралия “Най-добър артист на 2000 година” а също така “Победител на годината “ от Фонд Джейн Потер.

В периода от 2001 до 2005 година Агим Хуши пее в оперни спектакли и концерти не само в Австралия и Нова Зеландия, но и в такива страни от тихоокеанския басейн като Сингапур, Малайзия, Тайланд, Бруней, Дубай.

Най-добри са изпълненията му като Кавадоси - “Тоска”, Туриду - “Селска чест”, Калаф – “Турандот”, Луиджи - “Табаро”, Де Грие - “Манон Леско”, Канио - “Палячи”. Работи с такива диригенти като Пол Томас, Ричард Бонидж, Мишел Лойд, Владо Камирски, Елиано Матиоци, Шао-Чали, Мустафа Фузер Нави, Фабио Пироне.

През 2003 г. е поканен от Фирмата АВС да запише своя първи компактдиск с известни италиански песни с Държавния оркестър на Австралия и маестро В. Камирски. Декан е на Оперния факултет на Консерваторията във Виена, Австрия. Гостува за първи път в Стара Загора.


◊ ОТЗИВИ ЗА АГИМ ХУШИ

“Филигранната техника на Агим Хуши се явявя изключение в наши дни, карайки ни да си спомним Италия и такива тенори от миналото като Джили. Неговият действително обемен глас запълва цялата вечер и може да го слушаш до зазоряване”
Шерил Сойер, “Австралиец”

“Гласът на Хуши е силен като скала и е използван с мъдрост и умение... честно казано – той няма конкуренция в страната ни...”
Дебора Джоунс, “Австралиец”

“Тези, които присъстваха на неговия изумителен дебют, слушаха най-добрият тенор на Австралия.”
Джон Ламган, “О Кифи”

“Агим Хуши беше концентрация на енергия, когато художникът Каварадоси зазвуча в цялото богатство на изпълнението на този тенор “суперстар” от Албания. Браво!”
“Стар”, Сингапур

“Секси, млад и красив тенор. Той има всичко, което може да има най-добрият тенор. Дойде в Куала Лумпур така скромно и създаде нещо толкова велико. Неговото изкуство на пеене и неговия глас са подобни на прекрасен щурм”
“Магазин”, Куала Лумпур
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
19.11.2007 г. 15:58
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4903-svetovnoizvestniyat-tenor-agim-hushi-v-stara-zagora