Музика

Сусана Бака ще пее на софийска сцена

Афро-перуански приказки за вълшебствата в живота

Сусана Бака ще пее на софийска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

Jazz plus представя

Концерт на Сусана Бака
10 ноември 2007, 20 ч., зала България


◊ ЗА ПЕВИЦАТА СУСАНА БАКА

Ако на някоя съвременна певица приляга определението  вълшебница, то това със сигурност е Сусана Бака. Всеки, който е бил в съприкосновение с нейното изкуство, е почувствал магията. Сусана се движи сякаш плува из въздуха, облечена в семпла, артистична рокля, сребрист шал и с боси ходила. Тя е човек с определено светоусещане, готов да те прегърне с гласа си и да те накара да се почувстваш щастлив, че споделяш радостта й – от песента, от живота, от любовта и дори от мъката, която съпътства останалото.

Сусана и нейната група, състояща се от двама  перкусионисти – Хуан Котито Медрано и Уго Браво, китариста Серхио Валдеос и басиста Давид Пинто, разказват афро-перуански приказки за вълшебствата в живота. Нейните приказки са приютили звуците от песните на нейните предци и пазят жива афро-перуанската култура. Това е толкова нежно емоционална, непредвидима музика, която ви кара да си зададета въпроса, щом веднъж я чуете – как сте живeли без нея досега? 

Когато я слушате, не слушате просто една певица от Перу, дори не и от Латинска Америка – вие сте с един глас, който е способен да ви развълнува отдън душа - без значение откъде сте, дали разбирате испански или дали се вълнувате от този музикален стил. Просто слушате и се оставяте на Сусана да ви заведе, накъдето е тръгнала.

Музиката на Сусана Бака е родена по крайбрежните квартали на Лима, но артистичният й облик не се побира в регионалните граници. Тя пие с пълни шепи от традиционната култура, но търсещият й дух отива много по-далеч и може би затова песните й докосват така силно чувствителността на модерния човек.

Родена е в средата на миналия век в крайбрежното предградие на Лима, Чорийос. Бака описва своя живот там като “изпълнен с музика”. Като дете тя си спомня, че оставала кротка и мирна само когато майка й пускала класическа музика. Баща й, който бил шофьор, бил известен като най-добрия китарист в околността и често свирел на всякакви събирания, улични фестивали и религиозни процесии. Именно там, на тези събирания, Сусана започнала да се изявява от малка – да пее и танцува пред познати лица. Там тя започнала да си позволява да изпълнява и песни с по-сериозен социален ангажимент.

Пътят й към успеха е дълъг и труден. Първоначално песните й не били харесвани и разбирани. На всичко отгоре Сусана Бака е била пренебрегвана и заради цвета на кожата си. Докато един ден не прозвучава нейната песен Maria Lando по една американска радио станция. И я не чува Дейвид Бърн.

Ражда се едно дългогодишно сътрудничество на чудесната певица и независимия лейбъл Luaka Bop (Луака Боп), собственост на музиканта от групата Talking Heads Дейвид Бърн.

Сусана Бака има осем албума зад гърба си, като четири от тях са международно известни и записани за Luaka Bop – Susana Baca, Eco de sombras, Espiritu Vivo и Travesias. През 2003 г. тя печели награда Latin Grammy за най-добър фолк албум за диска си Lamento Negro.

Успехът и концертните й изяви в чужбина разширяват нейния кръгозор, но не променят виждането й за света.
Ще имаме възможност да усетим това на сцената на зала България на 10 ноември от 20.00 ч. Сусана Бака ще ви накара да почувствате душата на всяка песен  и да я приемете в сърцето си - http://susanabaca.jazz-plus.com/.

Автор:
Маргарита Борисова - Jazz+
Публикация:
03.10.2007 г. 18:20
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4570-susana-baka-shte-pee-na-sofiyska-stsena