Музика

Найджъл Кенеди: Музиката и хората ме зареждат с енергия

Най-провокативният цигулар на планетата вече е в България

Найджъл Кенеди: Музиката и хората ме зареждат с енергия


◊ СЪБИТИЕТО

Световният виртуоз на цигулката Найджъл Кенеди пристигна в България и в събота направи първата си репетиция с Класик ФМ М-тел оркестър.

С българските музиканти той работи по изцяло класическа програма: Моцарт "Концерт за цигулка и оркестър №4" и Бетовен "Концерт за цигулка и оркестър". Цигуларят е и солист, и диригент на оркестъра, затова по време на репетициите ще търси пълно сработване с оркестрантите, които ще трябва да вникнат в неговия поглед върху класическите творби.

Изненада за познавачите ще бъде прочитът на Моцартовия концерт. Но големият концептуалист Кенеди точно затова е сред най-търсените цигулари на планетата - когато той излезе на сцената, импровизационното му шоу разбива всякакви досегашни представи за класиката.


◊ ИЗ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

В почивката на първата си репетиция Кенеди призна, че се чувства страхотно в компанията на музикантите от Класик ФМ М-тел оркестър и в типичния си непринуден стил отговори на журналистически въпроси. 

• В отговор на въпроса откъде черпи вдъхновение, той каза:

„Много е смесено усещането – това, да свириш музика, е невероятно преживяване – емоционално, психологическо и чисто физическо.

Когато свиря класическа музика, вдъхновението ми идва от природата. Повечето от класическата музика преди ХХ век е вдъхновена основно от природни мотиви. Докато, когато свиря по-съвременна музика – джаз или рок, си представям нещо промишлено – някакви индустриални инсталации примерно.”

• На въпроса как успява да избяга от рутината и да се зарежда с енергия, отвърна:

„Самата музика и хората ви изпълват с енергия. Аз не мога да се откъсна напълно от рутината, защото всяка сутрин трябва да стана от леглото и да започна да свиря. Казвам си: „Ставай, Найджъл, вади цигулката и започвай да свириш! Само така ще бъдеш здрав и щастлив цял живот!”

Но мисля, че основното вдъхновение не само за музиката, но и за всяка творческа дейност, всички ние черпим от хората около нас. Никой не притежава достатъчно енергия, така че ние се презареждаме един от друг.”

• Запитан за българската фолклорна музика и досега си с нея, цигуларят разказа:

„Бил съм на концерт на известния български хор „Мистерията на българските гласове” и Кейт Буш. Веднъж бях на гости у Кейт – ние сме приятели, и те репетираха при нея - в хола й. Не мога да ви опиша усещането -  сякаш преминаваш в друго измерение. Смятам това за едно от най-прекрасните си преживявания като музикант - емоционални и интелектуални. И понеже този път съм в България за по-дълго – една седмица, сега репетираме в София, после е концертът във Варна на 3 октомври, надявам се, че ще имам възможност да се запозная по-добре с българската фолклорна музика. Защото музиката е много силен фактор в България. В Краков има едно трио, с което свиря понякога. В рамките на работата ми с триото сме свирили много мотиви от балканската музика. Нашите изпълнения са много близки по сърце и дух на България, като „Йовано, Йованке”, „Хайде, Яно!”, „Едерлези”. За мен е огромно удоволствие да изпълнявам тези мелодии и съм много щастлив, когато го правя, защото те са пропити с особена искреност.

• За учителите си и наученото от тях Кенеди призна:

„Макар че имах прекрасни учители като Йехуди Менухин, в един момент трябваше да се откажа от шейсет на сто от наученото от тях, защото хората не отиват на концерт, за да слушат втори Менухин или друг именит изпълнител. Те отиват преди всичко заради композитора и целта на музиканта е да открие истината за него, като използва своята собствена техника”.


◊ ОЩЕ

Найджъл Кенеди ще продължи да репетира в залата на Музикалното училище "Любомир Пипков" в София до 2 октомври, когато тръгва за Варна.

На летище Варна цигуларят ще пристигне в 19 ч. във вторник вечер.
Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
30.09.2007 г. 16:50
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4543-naydzhal-kenedi-muzikata-i-horata-me-zarezhdat-s-energiya