Музика

Дина Шнайдерман ще изнесе три концерта в България през септември

Музикален мост Стокхолм-Пловдив-Стара Загора-София

◊ СЪБИТИЕТО

Три концерта на Дина Шнайдерман в България през септември, с участието на пианистката Антонина Бонева

Ще звучат Три сонати за цигулка и пиано от Едвард Григ по повод 100-годишнината от смъртта на композитора.

Концертите са под наслов "Музикален мост Стокхолм - Пловдив - Стара Загора - София" и ще бъдат на:


. 18.09.2007 г. - Пловдив, Етнографски музей, 19 ч.
. 19.09.2007 г. - Стара Загора, Худ. галерия, 19 ч.
. 21.09.2007 г. - София, Камерна зала "България", 19 ч.

В програмата:
Едвард Григ - Три сонати за цигулка и пиано

. Соната № 1 оп. 8 Фа мажор (1865)
. Соната № 2 оп. 13 Ре мажор (1867)
. Соната № 3 оп. 45 до минор (1886)

 
◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Дина Шнайдерман (диригент и солист) завършва музикалното си образование като цигулар при проф. Давид Ойстрах в Московската консерватория. Започва да учи дирижиране при проф. Влади Симеонов в ДМА и се усъвършенства при проф. Карло Цеки в Рим и проф. Франко Ферара в Сиена.

Носител е на най-високите отличия от международните конкурси в Берлин и Женева. Репертоарът й обхваща произведения от всички епохи и стилове. Много съвременни композитори създават за нея и й посвещават свои творби, между които Дм. Кабалевски, П. Владигеров, Дим. Христов, Мюлер-Кап (Германия), Кортезе (Италия), Викстрьом Х. Ларшон (Швеция) и др.

Изявява се с голям успех като цигулар и диригент в Европа, Япония и Америка. Педагогическата й дейност обхваща многобройни музикални академии и курсове в редица страни по света. Многократно е била член-жури на международни конкурси.

Дина Шнайдерман е един от основателите на Български камерен оркестър, а по-късно създава камерен ансамбъл и международен летен музикален фестивал в Упсала, Швеция.

“Родена да бъде на сцената”, според световната критика.
През 1998 г. по повод 90-годишнина от рождението на Давид Ойстрах и в негова памет, изпълнява петте концерта от В. А. Моцарт и нейното грандиозно художествено представяне е посрещнато възторжено от критиката и с бурни овации от публиката: “Ако е сигурно, че Моцарт има свой собствен дом в рая, за няколко часа тук на земята залата се превърна в преддверие към небесните палати... Сигурни сме, че и самият Моцарт със същия възторг е кимал одобрително от небесния си дом”.

За заслугите си като изпълнител, диригент и педагог е удостоена с редица високи отличия в България и Швеция: Почетен гражданин е на областта Упландия, Швеция (1996) и на град София (1999); за цялостната си музикална дейност - със званието “Знаменит деец на културата на двадесетото столетие” - в Оксфорд; на 14 юли 2006 г. - званието ”Гениус лауреате” като диригент и солист от Американския биографичен институт.

Антонина Бонева завършва ДМА в класа по пиано на проф. Николай Евров. Специализира в Кралската консерватория в Антверпен при проф. Фредерик Геверс. Участва в престижни майсторски курсове в Италия, Франция и Германия при пианистите Алдо Чиколини, Серджо Пертикароли, Ивон Лефебюр, Владо Перлмютер, Родолфо Капорали, Ива Мачек.

Концертира в Белгия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Турция, Гърция. Участва на фестивалите “Музикално лято Френтана”, Радио Франс, Алекс де Вриерс, “Варненско лято”, Аполония, Новогодишен музикален фестивал и др. Изявява се в известни центрове като Международния културен център на Антверпен, театър “Шатле” и зала “Гаво” в Париж и с много симфонични оркестри. Член-жури е на международни конкурси.

“А. Бонева е доказала, че е концертен изпълнител от голяма величина. С нейните мощни и жизнени интерпретации... тя показа, че е забележителен изпълнител на Бетховен”
Die Neue Gazette - Антверпен

“Тя е надарена със забележителен талант, както като пианист, така и като музикант”.
Фредерик Геверс


Автор:
Публикация:
01.09.2007 г. 18:33
Посетено:
1494
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4401-dina-shnayderman-shte-iznese-tri-kontserta-v-balgariya-prez-septemvri