Музика

Найджъл Кенеди за пръв път във Варна

Световноизвестният цигулар ще свири в Двореца на културата и спорта на 3 октомври 2007

Найджъл Кенеди за пръв път във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на радио „Класик ФМ” световният виртуоз на цигулката Найджъл Кенеди ще дойде в София през есента. Това ще е третото му гостуване в страната и второ по покана на българската радиостанция.

За пръв път Кенеди ще свири и във Варна. Организатор на концерта на големия музикант е „Елит мюзик”.

Събитието ще бъде на 3 октомври 2007 от 19,30 ч.
в зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта. Именитият британец ще излезе на сцената заедно с оркестъра на „Класик ФМ”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

„За мен е чест, че Найджъл Кенеди отговори на поканата на Елит мюзик и ни се довери. Tой е един от най-значимите изпълнители в последните три десетилетия, който направи революция в музицирането със своя нов прочит на класическия  репертоар – казва Мария Кондова. - Изключителна техника, уникален талант,  ярка индивидуалност и атрактивен съвременен имидж – това са някои от елементите, които превръщат явлението Кенеди в световна величина."

Пред варненската публика Найджъл Кенеди ще се представи с една подчертано класическа програма. В нея са включени:
. Концерт за цигулка и оркестър №4 на Моцарт и
. Концертът за цигулка и оркестър на Бетовен


Виртуозът се е приготвил за голям концерт с продължителност над 2 часа.

Продажбата на билетите за концерта стартира на 25 август.
 

◊ НАЙДЖЪЛ КЕНЕДИ

През последните 25 години Найджъл Кенеди се превърна в един от водещите цигулари виртуози на световната музикална сцена и без съмнение, в един от най-значителните британски изпълнители. Виртуозната му техника, уникален талант и атрактивно сценично присъствие дадоха нов прочит както на класическия, така и на съвременния репертоар.

Като дете Кенеди е най-прочутият ученик на Йехуди Менухин в неговото училище. След смъртта на лорд Менухин се разбира, че легендарният цигулар е плащал таксата на младия Кенеди през всичките години на обучение в училището. По-късно Кенеди заминава за Ню Йорк, където следва в “Джулиард Скуул” при прочутата педагожка Дороти Дилей.

Кариерата на Найджъл Кенеди е повече от впечатляваща: мащабни турнета и на четирите континента; множество концерти с най-прочутите оркестри и диригенти в света; участия на най-престижните фестивали в Европа и САЩ.
Найджъл Кенеди е артист на компанията EMI още от самото начало. Дискографията му е изключително многообразна, а албумите му печелят всички престижни награди за класическа музика.

През 1989 г. записва “Четирите годишни времена” от Вивалди с Английския камерен оркестър и пренаписва историята на звукозаписната индустрия, като влиза в “Книгата на рекордите Гинес” за най-продаван класически албум на всички времена. “Четирите годишни времена” се продават в над 2 милиона копия, а албумът остава в класациите за класическа музика в продължение на цяла година.

През 1991 г. излиза книгата “Always Playing”, или "една история за част от живота ми", както казва самият цигулар, която се изкачва на пето място по продажби в класацията за бестселъри на “Сънди Таймс”. През 1992 г. Найджъл Кенеди съвсем неочаквано обявява решението си да се оттегли от обществения живот. През този период EMI издава албума “A Portrait of Nigel Kennedy”.

Пет години по-късно, през април 1997 г., Кенеди триумфално се завръща на международната концертна сцена с мащабно турне в САЩ. Новината за неговото завръщане измества от първите страници на британските вестници дори темата за предстоящите парламентарни избори.

През 1998 г. продуцира и издава албума “The Kennedy Experience”, вдъхновен от музиката на легендарния Джими Хендрикс. През 1999 г. Кенеди в сътрудничество с един от най-добрите челисти в света, Лин Харел, записва камерна музика с творби от Бах, Равел и Кодали. Една година по-късно излиза албумът „Classic Kennedy” (компилация с популярни откъси), записан с Английския камерен оркестър, който застава директно на първо място в класическия чарт на Острова.

През 2000 г. Кенеди записва първия си компактдиск с произведения от Бах, като програмата включва четири от най-популярните творби на композитора: Концерт за две цигулки в ре минор, Концерт за обой и цигулка в ре минор и двата концерта за цигулка в ла минор и ми мажор. Записите са под диригентството на самия Кенеди заедно с най-престижния и уважаван оркестър в света – Берлинската филхармония. През сезона 2000-2001 Найджъл Кенеди изнася редица концерти в Европа, САЩ и Япония заедно с Берлинската филхармония.

През 2000 г. на сцената на “Роял Албърт Хол” в Лондон, Кенеди получава наградата за “Изключителен принос към британската музика” на Британските музикални награди. На следващата година той е избран за “Изпълнител на годината” на същата церемония, а изпълнението му, заедно с Берлинската филхармония на концерт от Бах, се превръща в събитието на вечерта.

През 2002 г. Найджъл Кенеди за пореден път решава да провокира публиката, като този път забърква пъстроцветна емоционална смес от фолклора на Източна Европа и традиционните ритми на Северна Африка. Резултат e ‘East Meets East’, превърнал се в един от най-емблематичните албуми на цигуларя. Комбинацията е повече от печеливша за нас българите, защото Найджъл Кенеди е поредното голямо име от света на шоубизнеса, което не остава безразлично към красотата на българския фолклор.

В албума Кенеди и компания са включили песните “Айде, Яно”, “Дафино”, “Йовано, Йованке”, “Вино”, “Ederlezi” (Горан Брегович), по-популярна в България като “Гергьовден”, плюс други популярни балкански мелодии, като “Kazimiers” и “Tribute To Maria Tanase”, и традиционни ритми от Северна Африка.

Сред последните албуми на виртуозния цигулар са: „Bluenote Sessions”, „Kennedy live at La Citadelle”, „Inner Thoughts”, „Nigel Kennedy Plays Bach”.

Още информация за Найджъл Кенеди може да се открие на интернет адрес http://www.nigelkennedy.com.

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
15.08.2007 г. 17:04
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4383-naydzhal-kenedi-za-prav-pat-vav-varna