Музика

Премиера на "Атила" във Варненска опера

В рамките на ММФ Варненско лято - 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Варненска опера представя

Премиера на "Атила" - опера от Джузепе Верди

Премиерните спектакли са:
на 18, 20, 23 и 25 юли 2007, от 19 часа
в залата на Варненската опера.

. Диригент–постановчик - Христо Игнатов
. Режисьор–постановчик – Павел Герджиков
. Художник на декора: Иван Токаджиев
. Художник на костюмите: Чавдар Чомаков
. Диригент на хора: Малина Хубчева

. С участието на:
Юлиян Константинов, Евгений Станимиров, Калуди Калудов, Лий Санг Чул, Линка Стоянова, Йорданка Дерилова, Нико Исаков, Венцеслав Анастасов и др.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Оперно-филхармонично дружество – Варна ще представи за първи път в морския град виртуозната творба под палката на диригента-постановчик на спектакъла Христо Игнатов.

Предисторията на варненската постановка на „Атила” е свързана с участието на Калуди Калудов във Великденския музикален фестивал през 2003 г. Тогава в негово присъствие е излъчен видеозапис на операта с негово участие в Миланската скала под диригентството на Рикардо Мути. Така се заражда идеята операта да бъде поставена и във Варна.

В четирите спектакъла е ангажиран елитен солистичен състав: Юлиан Константинов и Евгений Станимиров (Атила), Калуди Калудов и Лий Санг Чул (Форесто), Нико Исаков и Венцеслав Анастасов (Ецио), Йорданка Дерилова и Линка Стоянова (Одабела).


◊ СОЛИСТИТЕ

Юлиан Константинов (бас) е пял под диригентската палка на най-големите диригенти на нашето време: Клаудио Абадо, Зубин Мета, Рикардо Мути и др. Гастролирал е на сцените на Миланската скала, Ковънт Гардън, Виенската Щатсопер, Театро "Колон" (Буенос Айрес), Дойче опер, Париж, Метрополитен опера и др. Участвал е в най-престижните музикални фестивали на планетата – Залцбург, Брегенц, Единбург, представял е своето изкуство в зали като Карнеги хол в Ню Йорк, Концертхаус (Виена), залата на Берлинската филхармония и др.

Калуди Калудов (тенор) е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески и музикални изяви. Активната му международна кариера започва през 1983 година с ролята на Форесто от операта “Атила” във Виенската Щатсопер. Следват години на постоянни ангажименти по големите световни оперни сцени – в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили. За 29 години сценична дейност, певецът е изиграл над 60 роли по целия свят. Пял е с Пласидо Доминго, Самюъл Рейми, Ренато Брузон, Дзанканаро, Мирела Френи, Гена Димитрова, Николай Гяуров и други.

Йорданка Дерилова (сопран) е специализирала в Академията в Рим при Александрина Милчева. Пее в Старозагорската и Софийската опери. От 1998 г. датират ангажиментите й в Пражката опера. През 1999 г. гастролира в Швейцария с “Тоска” и “Дон Карлос”. От 2000 г. е постоянен гост в Националния театър в Манхайм с ролята на Амелия от “Бал с маски”. През лятото на 2000 г. гастролира в Австрия с ролята на Абигейл от „Набуко” в Летните музикални тържества в Сан-Маргаретен, в суперпродукцията на Джанфранко де Босио с участието на Паоло Джаванели, Аскар Абдразаков, Валтер Донати. Следват гастроли в Мюнхен, Нюрнберг, Лайпциг, Франкфурт, Линц, Брегенц, Грац.

Лий Санг Чул от Корея (тенор) е специализант в Държавната музикална академия – София. През този сезон той се представи пред варненската публика в няколко спектакъла, изпълнявайки ролите на Дон Хозе в „Кармен” и Каварадоси в „Тоска”.

Нико Исаков (баритон) дебютира на сцената на Варненската опера в ролята на Марсел от ”Бохеми” на Пучини през 1989 г. През следващите пет години е солист на Варненската опера, където е изпял над 10 централни баритонови партии.

Гастролирал е в почти всички европейски страни, както и в Южна Америка (Сао Паоло и Рио де Жанейро – Бразилия). Лауреат на международни конкурси. Пял е под диригентството на Адам Фишер, Бруно Амадучи, Иван Филев, Руслан Райчев. Партнирал е на най–известните певци на планетата – Николай Гяуров, Гена Димитрова, Анна Томова–Синтова, Никола Гюзелев, Г. Гилмор и други. Понастоящем е солист на Националната опера – София и професор по оперно пеене в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”.

Венцеслав Анастасов (баритон) е роден през 1971 г. в Русе. Завършва ДМА “Панчо Владигеров” при професорите Павел Герджиков, Светозар Донев, Асен Селимски и Недялко Недялков. От 1996 г. е солист на Русенската опера, в периода 1997-2000 г. e солист на Международна Дунавска Опера – Евростейдж Холандия.

В репертоара на певеца са включени централните баритонови партии от оперите “Бохеми” (Марсел и Шонар), “Мадам Бътерфлай” (Шарплес), “Турандот” (Пинг) на Пучини; “Ловци на бисери” (Зурга), “Кармен” (Ескамилио, Данкайро) на Бизе; “Палячо” (Силвио) на Леонкавало; “Селска чест” (Алфио) на Маскани; “Дон Карлос” (Родриго) на Верди; “Сватбата на Фигаро”(граф Алмавива), “Дон Жуан” (Мазето и Дон Жуан), “Вълшебната флейта” (Папагено), “Така правят всички” (Гулиелмо) на Моцарт; “Евгений Онегин” (Онегин) на Чайковски; “Княз Игор” (Княз Игор) на Бородин и други. Гастролирал е в Холандия, Швейцария, Белгия, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция.
Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
17.07.2007 г. 15:19
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4299-premiera-na-atila-vav-varnenska-opera