Музика

Концертът на Робърт Плант в Каварна

Да твориш магия

Концертът на Робърт Плант в Каварна


◊ ВРЕМЕТО

На 6 юли 2007, петък, часовниците бяха смачкани завинаги - и не помръднаха никога повече. Времето напусна работа, за да може да дойде на концерта на Робърт Плант на стадион "Калиакра" в Каварна. Концертът продължи една вечност или една секунда, той никога не е започвал и никога не е свършвал. Просто всичко останало, преди и след, е измислица.


◊ ПУБЛИКАТА
                        
Всички онези, които успяха да пристигнат в Каварна около 8 часа вечерта, бяха превърнати в едно цяло – и колкото Робърт Плант пееше за тях, толкова музиката извираше и от самите слушатели. Някои описват преживяването си като транс, други дори не смятат, че “концерт” е подходящото название за онова, на което са присъствали и в което са взели участие.

И наистина, на кой рок концерт подгряваща група биха били „Мистерията на българските гласове”?

Самите българи не дооцениха този избор на Плант и някои предпочетоха да си пият бирата навън пред стадиона, докато дойде време за същинската част.


◊ МУЗИКАТА

Музиката на Плант със сигурност не е - и никога не е била - за хора, които просто искат да погълнат доза тежки китарни рифове, при все че в нея има достатъчно напрежение, за да отвее с лекота всяка една от набедените за “heavy metal” или “hard rock” банди. Бившият вокалист на Led Zeppelin е силно повлиян от индийския фолклор, в неговата музика естествено се преплитат десетки стилове. От инструментите се извива една змия от ориенталски мелодии, която в следващия миг е погълната от косматия блус; той доминира за кратко, след което изплюва змията с отвращение и тя отново властва.


◊ ГРУПАТА И ВОКАЛИСТЪТ

Групата на Плант, Тhe Strange Sensation, се доказаха като невероятни професионалисти. Всеки един от новите аранжименти на “Friends”, “Gallows Pole”, “Four Sticks”, невероятните класики като “Babe, I’m Gonna Leave You” и новите им парчета бяха изпълнени на космическо ниво и със страст, каквато можеш да намериш в някой от старите концерти на Led Zeppelin.

Плант беше в страхотно настроение и излъчваше безкрайна енергия, като че ли все още е на 20 години. Той се забавляваше искрено и това личеше във всяко едно негово магьосническо движение по сцената, която беше украсена мистично в негова чест. И пя, както може само единственият и неповторим Mighty Rearranger (името на новия албум на Плант). 

Робърт определи българската публика като топла, макар че тя беше сравнително малобройна. А като си тръгваше, каза: "Усмихвайте се! Бъдете щастливи!"
Автор:
Константин Кучев
Публикация:
11.07.2007 г. 19:51
Посетено:
936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4280-kontsertat-na-robart-plant-v-kavarna