Музика

Псевдоемигрантско кабаре

Музика отвъд стиловите рамки

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на групата Фолтин (Битоля – Македония)

Псевдоемигрантско кабаре
Music for wasted jumpy fingers

На 28.06.07 от 22.30 –
София, площад "Славейков" № 4,
Соушъл джаз клуб


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГРУПАТА

Фолтин – онази култова група от Битоля, отново се завръща при нас, при това с концерт и с участие в театрална постановка. Едва ли има някой успял да определи стила на групата (а и кому е нужно?), единственото твърдение, валидно за случая, е, че творбите им се намират в ничията земя отвъд стиловите рамки.

В композициите ще открием безбройни стилови цитати и реминисценции, поставени в един странен „театрален” контекст и ако трябва да правим сравнения, то може би Борис Ковач би бил подходящо име за подобна цел. Приликите свършват обаче единствено с концепцията и балканския контекст. Музиката ни напомня на някакво имагинерно кабаре, създадено за да забавлява работниците, строящи вавилонската кула. Долавяме някаква странна, балканска боса-нова, омесена с чалгия, шансони и джаз импровизации, всичко е някак театрално и едновременно с това много искрено – точно както и в едно кабаре, горчивите истини от ежедневието са ни поднесени в сладката и шеговита обвивка на артистичния пърформанс.

Най-новият проект на групата са кавър версии на парчета на Дейвид Бауи, проектът се нарича ¨Davy The Bowie + Fallen from Mars. Групата съществува от 1995 и до момента имат издадени 4 албума. Фолтин правят една абсолютно истинска, шеговита, искрена и малко тъжна музика, за която продуценти от големите европейски джаз-лейбъли само могат да си мечтаят! Концертното участие на Фолтин в София е със съдействието на Месечина Мюзик.

Членове на групата:

. Бранислав Николов a.k.a Wordman Rexpen, вокал;
. Пеце Николовски a.k.a Pierre Capitan, кларинет;
. Пеце Трайковски a.k.a Peter Helmsman, акордеон;
. Гоце Йваноски a.k.a G.J. Mastman, бас
. Славе Йовев a.k.a S.J. Oarsman, барабани
Автор:
Публикация:
25.06.2007 г. 23:22
Посетено:
273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/4205-psevdoemigrantsko-kabare