Музика

Мандолинен квартет „Златни струни“ с репертоар от „Златната епоха“ на мандолинната музика

Концерт на 26 октомври 2024 от 18.30 ч. в Централния военен клуб в София

Мандолинен квартет „Златни струни“ с репертоар от „Златната епоха“ на мандолинната музика

◊ ПОКАНА

Мандолинен квартет „Златни струни“ с репертоар от „Златната епоха“ на мандолинната музика

На 26.10.2024 г., събота, от 18.30 ч. предстои концерт на Мандолинен квартет „Златни струни“ в Централния военен клуб в София. Събитието е част от Първия фестивал „Изкуството на мандолината“, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Солист ще бъде баритонът Феодор Катранов, а програмата е с подбрани произведения от т. нар. „Златна епоха на мандолинната музика“ – втората половина на XIX до средата на XX в. Съставът представлява т. нар. „романтичен квартет“ – две мандолини, мандола и китара. Най-младият изпълнител е едва на 16 години – Даниел-Филип Илиев, изпълнител на мандола в квартета. Художествен ръководител е Пламен Маслев – изпълнител на мандолина в състава. Останалите участници са Пламен Бойков – мандолина, и Лора Георгиева – китара.

Репертоарът ще представи произведения за мандолина от различни националности, в които инструментът преживява разцвет. Интересът към инструмента тръгва от Париж и Световното изложение през 1878 г., когато пристигат млади изпълнители на бандурия (испанската мандолина), цигулки и китари – ученици и студенти от Мадрид, за да свирят и пеят по улиците. Те предизвикват голяма сензация, започват да пътуват по турнета, били канени дори в САЩ, а инструментът мандолина бързо станал много популярен по света. Започва да се сформират мандолинни оркестри, да се издават списания с мандолинна музика и да се пишат произведения за мандолинни състави.

В концерта на квартет „Златни струни“ ще бъдат включени произведения от известни италиански композитори като Джакомо Сартори и Едуардо Медзакапо, испански танци, американски рагтайм, италиански канцонети, португалско фадо, руски романс и други инструментални миниатюри.

 

Автор:
Лора Георгиева
Публикация:
17.10.2024 г. 15:45
Етикети:
Феодор КатрановПламен Маслевмандолинен квартетмандолинаконцерт
фестивал „Изкуството на мандолината“
"Златни струни"
Посетено:
64
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/40001-mandolinen-kvartet-zlatni-struni-s-repertoar-ot-zlatnata-epoha-na-mandolinnata-muzika