Музика

С концерта „Енигматични символи" Радиосимфониците честват 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев

18 октомври 2024, 19.00 ч., Зала „България"

С концерта „Енигматични символи" Радиосимфониците честват 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев: 3
Мишел Тилкин
С концерта „Енигматични символи" Радиосимфониците честват 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев: 4
Пламена Мангова

Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев с концерта „Енигматични символи". Доайенът на българските композитори и диригенти е дълбоко свързан с Радиооркестъра, който ръководи в продължение на четиринайсет години. Началото на новия концертен сезон Радиосимфониците посветиха на акад. Казанджиев, един от съвременните европейски класици, чиито произведения изпълняват и записват.

На 18 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала „България" Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни „Празнична музика – псалми и ритуали" от акад. Васил Казанджиев. Написана през 1972 г. първоначално за създадения от него ансамбъл „Софийски солисти", творбата е символ на майсторското владеене на музикалната материя. Концертът е под палката на белгийския диригент със забележителна международна кариера Мишел Тилкин, който с възторг прегърна идеята българското произведение в програмата да е на акад. Казанджиев.

Публиката ще чуе и най-популярната творба от американската класическа музика „Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин. Историята на създаването на произведението е почти невероятна: 26-годишният композитор прочита във вестника за концерт с нова американска музика, където ще бъде изпълнена негова джаз композиция. Концертът е след три седмици, Рахманинов и Стравински ще са в публиката, но авторът дори не знае за премиерното си произведение. След изясняване на ситуацията, Гершуин пише във влака рамката на творбата. Не е джаз концерт, а рапсодия за пиано и джаз оркестър върху експресивно-романтична мелодия, която Гершуин e импровизирал на парти. Творбата има феноменален успех и е наречена шедьовър на американската музика. В концерта на Радиосимфониците солист ще е великолепната пианистка Пламена Мангова.

Носител на втора награда на конкурса „Кралица Елизабет" през 2007 г., Пламена Мангова е работила с водещите оркестри в света, а албумите й получават признанието на критиката и публиката. Брейс Морисън пише възторжен отзив в „Грамофон" за Брамсовия ѝ диск, албумът ѝ с музика на Албена Петрович – Врачанска от 2020 е номиниран за „Опус класик", а последният ѝ рецитален албум получи специалната награда „Joker" на „Crescendo Magazine".

Концертът ще завърши с вариациите „Енигма" на Едуард Елгар. Тази толкова популярна творба също е базирана на тема, импровизирана от композитора на пианото. Зад инициалите и прякорите, с които са именувани четиринайсетте вариации, се крият образите на приятели, близки и колеги на композитора. В самата партитура също са зашифровани енигми и загадки, който оркестърът ще зададе на публиката.  

........

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
14.10.2024 г. 14:36
Посетено:
120
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39980-s-kontserta-enigmatichni-simvoli-radiosimfonitsite-chestvat-90-godishninata-na-akad-vasil-kazandzhiev