Музика

Концерт на Квинтет „Сезони“ на 19 октомври 2024 г. в София

Композиции на Росен Балкански и Никос Харизанос

Концерт на Квинтет „Сезони“ на 19 октомври 2024 г. в София: 2
Гръцкият композитор Никос Харизанос

Композиции на Росен Балкански и Никос Харизанос ще прозвучат на концерта на Квинтет „Сезони“ на 19 октомври 2024 г. в София

Квинтет „Сезони“ в състав Евдокия Бобоцова и Пламен Маслев - мандолина, Росен Балкански и Милен Джуров - китара, и Маргарита Калчева - контрабас, ще открие Първия фестивал Изкуството на мандолината“ на 19.10.2024 г. в Централния военен клуб, зала Музикална, от 18.30 ч., с концерт, посветен на композиторите Росен Балкански и Никос Харизанос. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Съставът съществува от 1996 г., като съчетава българските мандолинни и китарни традиции и най-новите постижения на европейското плектро музициране. През годините „Сезони“ участват в множество национални и международни фестивали на класическата и съвременната музика, сред които „Аполония“, „Софийски музикални седмици“, „Музикални вторници в БИАД“, Международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“,  Балкански фестивал на китарната музика“, „Софийско лято“, Международни фестивали на плектро музиката в Ла Риоха и Ла Коруня – Испания, Великобритания, Франция и др. Носители са на награди за камерна музика, сред които Grand Prix на X и XI международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия, Трета награда в Пети международен конкурс за авторска музика, Ла Риоха,  Испания. Изнасят концерти по цял свят, вкл. с музиканти със световна известност, като испанското бандурия трио „ASSAI“,  Ави Авитал (Израел), Алон Сариел (Израел), Токио мандолинен квартет, Мандолинен и китарен оркестър в гр. Каламазу (САЩ) и др. Музика специално за състава са писали композиторите Росен Балкански, Ценко Минкин, Славчо Николов, Дора Драганова, Георги Арнаудов, Александър Видлишки и др. Сезони“ имат три издадени диска, блестящо оценени в страниците на списанията „The Mandolin Journal“ на Класическото Мандолинно Общество на Америка и френското специализирано списание „Le Plectre“. Член е на Британската федерация по банджо, мандолина и китара. Българската национална телевизия създава и излъчва два филма за състава през 1999 и 2007 г. „Сезони“ участва в редица успешни проекти към Министерството на културата на Република България, Столична Община – програма „Култура“ и Национален Фонд „Култура“.

Българският композитор Росен Балкански е възпитаник на Национално Музикално Училище „Любомир Пипков“ и Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София по класическа китара и преподавател и доктор по музикално и танцово изкуство в Национална Музикална Академия „Проф. П. Владигеров“. Носител е на национални и международни отличия за изпълнителско майсторство и композиция. Композицията му „Три миниатюри за китара“ печели награда в конкурс на Академията за музикално-танцово изкуство в Пловдив и е отпечатана на страниците на френското списание „Cahier de la guitare“ през 1996 г. Носител е и на Грант на Музикаутор 2023 г., секция „Класическа музика“ за написване на концерт за китара и оркестър. Компакт диск изцяло с музика от Росен Балкански е записан от известния китарист Герхард Райхенбах и издаден от „Гега мюзик“.

Камерните композиции на Росен Балкански се изпълняват от изтъкнати музиканти като Йосиф Радионов, Ангел Станков, Георгита Бояджиева, Росен Идеалов, Китарно дуо Вълчеви, Квартет „Колори“ (Германия), Китарно трио Триада (САЩ), Мандолинен квинтет „Сезони“ и др. Росен Балкански е един от малкото български композитори на музика за мандолинна формация с международно признание. Негови произведения са поръчвани от мандолинните оркестри Landeszupforchester Thüringen - Германия, Landeszupforchester Nord за Eurofestival Zupfmusic в Брухзал - Германия, фестивал Висани - Гърция и др. Премиери на произведенията му за мандолинни формации се състоят в България, Хърватия, Испания, Германия, Гърция, Япония, Китай, Полша и САЩ.

Като композитор на китарна и мандолинна музика през 2011 г. Росен Балкански е поканен от департамент Мандолина и Китара, Вупертал към Университет за музика и танц в Кьолн, Германия да направи майсторски клас и представяне на китарното и мандолинното си творчеството, завършвайки с гала-концерт в изпълнение на студенти от Университета и мандолинен оркестър от град Есен, Германия. Две години по-късно е специален гост и на мандолинен оркестър Landeszupforchester Thüringen, Германия, с който осъществява ползвотворен творчески обмен, вследствие на който оркестърът му поръчва авторски пиеса. Произведенията на Росен Балкански се издават от европейски издателства като BIM – Швейцария, Daminus – Германия, Haus der Musik Trekel OHG – Германия, „БалкаНота“, „Добрев“ – България и др. Има записи на компакт-дискове и във фондовете на БНР и БНТ.

Росен Балкански има активна концертна дейност като солист, участва в различни камерни състави, концертира със Софийска филхармония и Оркестъра на БНР, Сливенска филхармония, оркестър „Симфониета“, камерен оркестър „Орфей“. Води множество майсторски класове по класическа китара в страната и чужбина, журира в престижни конкурси за класическа музика. Той е китарист и в квинтет „Сезони“ и ще участва като изпълнител в концерта на 19.10.2024 г.

Специален гост на събитието ще бъде и гръцкия композитор Никос Харизанос, чиито творби ще изпълнят квинтет „Сезони“. Той е роден в Атина, където учи композиция, оркестрация, хармония и контрапункт, а след това продължава обучението си по композиция в Манчестърския университет. Музиката му се изпълнява по цял свят от известни ансамбли и солисти. Има редица награди и отличия от международни и национални конкурси по композиция. Музиката му се излъчва от Гръцката национална телевизия, радио станции и международни телевизионни канали по цял свят. Композира театрална музика и музика за документално кино в Гърция и Великобритания.

Никос Харизанос е главен секретар на Изследователски център за съвременна музика, Гърция и член на Съюза на композиторите в Гърция и Сдружението на гръцките композитори на електро-акустична музика. Преподавател е по композиция и разширено теоретично музикознание в две атински консерватории и едно театрално училище.

Автор:
Лора Георгиева
Публикация:
08.10.2024 г. 14:09
Посетено:
161
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39939-kontsert-na-kvintet-sezoni-na-19-oktomvri-2024-g-v-sofiya