Музика

Държавна опера - Русе ще отбележи 1 октомври - Международния ден на музиката със Симфоничен концерт

Празничен концерт от 19 часа в зала Филхармония, диригент Жан-Ив Годен

◊ ПОКАНА

"Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия."

                                                   Лудвиг ван Бетовен

Първи октомври е един много специален ден от годината - Световният ден на музиката.

И именно на този много специален ден, от 19 часа в зала Филхармония,  Оркестърът на Държавна опера - Русе ще поднесе на своите съграждани един много специален симфоничен концерт.

Програмата е съставена от творби от епохата на Романтизма и отново по оригинален начин тя е организирана и водена от дългогодишния приятел на Русенска опера, диригента Жан-Ив Годен!

Предстоящият музикален празник ще провокира всеки от нас с музика от любимите вечни оперни творби на Джоакино Росини – увертюрите от „Севилският бръснар“ и „Италианката в Алжир“.

Ще прозвучат и почти непознатите и рядко изпълнявани Симфония № 1 от Шарл Гуно и Симфония № 4 от Франц Шуберт. 

Концертмайстор ще бъде Тамара Лазарова.

Празникът на музиката се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в 120 страни. Той има вече 47-годишна история, а през 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, за когото се смята, че има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка му, носи заглавието "Полиелей на българката", денят 1 октомври е обявен и за празник на родните ни певци и музиканти.

На този ден русенци могат да се потопят заедно в света на най-великия обединител с невероятна сила!

Музиката, която кара дори хората с най-големи различия, да почувстват общия дух помежду си!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

..........................

Френският диригент Жан-Ив Годен за Симфоничния концерт в Русе, посветен на Международния ден на музиката 1 октомври, който той ще дирижира

Френският диригент Жан-Ив Годен е в Русе и репетира с инструменталистите от нашия оркестър за предстоящия концерт на 1 октомври в зала Филхармония и за бъдещото турне на музикантите във Франция. Ето какво сподели той за почитателите на класическото изкуство:

“Горд съм, че ще водя оркестъра на Държавна опера - Русе и ще имам концерт в този специален ден - Международния ден на музиката 1 октомври!

Музиката е толкова прекрасен език, който може да избегне чувствата на омраза или индивидуализъм. Музикалните практики обединяват хората в моменти на споделяне на тази страст, обединяват артисти и публика!

Работя с Русенска филхармония от 1995 г. , т.е. вече 29 години. Не е ли невероятно?!

Отговорът на въпроса защо точно тези две малко пренебрегнати симфонии на Гуно и Шуберт са включени в предстоящия концерт в зала Филхармония, се крие в самите тях, но смятам, че те са несправедливо забравени в програмите. Яснотата и лекотата при тяхното композиране също е момент на красиво слушане и откриване.

В програмата, която изработваме за предстоящото турне във Франция имах нужда от малък оркестър, защото тя включва хор - става дума за операта “Орфей в ада” от Жак Офенбах. Тази творба се нуждае от малко хора в оркестъра, не както Реквием на Верди през 2022 г.

Фокусът ми несъмнено са и предстоящите репетиции за  приказната опера от Офенбах с 9 солисти - певци, хор и малка сценогафия, като на Кармен преди шест години.

Очаквам с нетърпение срещата си с русенската публика на този голям празник – Международния ден на музиката!

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
30.09.2024 г. 15:34
Посетено:
140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39868-darzhavna-opera-ruse-shte-otbelezhi-1-oktomvri-mezhdunarodniya-den-na-muzikata-sas-simfonichen-kontsert