Музика

130 музиканти ще представят Голямата меса на Брукнер по повод 200 г. от рождението на композитора

Концерт на 20 септември от 19:00 часа в Зала „България”, дирижира Йордан Камджалов

Плевенската филхармония, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и Йордан Камджалов обединяват творческата си енергия за представянето на GROßE MESSE (Голяма меса) – фа минор от Антон Брукнер в храма на музиката Зала „България”.

На 20 септември (петък), от 19:00 часа в Зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър.

Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на Антон Брукнер.

Музикалното събитие ще започне с въведение, в което Йордан Камджалов ще сподели ключови теми, формули и идеи, заложени в изпълняваната композиция. Целта на този формат е да спомогне за по-дълбоко навлизане и преживяване на творбата и цялостния музикален процес, както на емоционално, така и на интелектуално ниво.

За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите:

Вера Гиргинова – сопран

Виолета Радомирска – алт

Георги Султанов – тенор

Свилен Николов – бас

Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов. Диригент на НФК „Светослав Обретенов” – Цветан Крумов.

Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е практика в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов. Крупните форми – опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е прикована от забележителното му сценично присъствие, прочит, дълбочина и сила на внушението.

В духа на класическата традиция месата е в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, наситени с мечтателност и красота, пълни със смирение и духовна сила. Композирана през 1867 г. тази меса на Брукнер придобива най-голяма популярност след симфониите му.

---

Зала "България каня всички на това знаково събитие, тази Меса променя нашия живот, месата е молитва. С този концерт Плевенската филхармония става част от световното отбелязване на 200 години от рождението на бележития австрийски композитор Антон Брукнер.” Диригентът Йордан Камджалов коментира, че целият свят  ще чества 200 години Брукнер и "се радвам, че се вписваме в тази европейска тенденция, с почит към най-големия звуков архитект след Бах и Бетовен. Днес имаме спешна нужда от вярата, надеждата и любовта, които ни дава Голямата меса на Брукнер".

---

Видео анонс за концерта: https://www.youtube.com/watch?v=0RkDqsh3Oq4

Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК и в Ивентим в линка: https://www.eventim.bg/bg/bileti/brukner-grosse-messe-f-moll-sofiya-bulgaria-hall-1441502/performance.html

За учащи и пенсионери събитието е на преференциална цена (активна само на касата на Зала „България”).

---

PS: Същият творчески състав от солисти, хор, оркестър и диригент, представя мащабното произведение на Брукнер  в Зала „България“ в София за трети път. Предишните грандиозни концерти при изключителен интерес и пълна Зала „България” са през 2020 и 2022 година, като премиерно концертният проект е представен в Плевен.

---

Следете програмата на Плевенска филхармония в официалните страници на културния институт:

https://www.facebook.com/PlevenPhil/events

https://plevenphil.com/

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
19.09.2024 г. 12:23
Етикети:
200 години от рождениетоАнтон БрукнерконцертЙордан КамджаловПлевенска филхармония
Голяма меса № 3
GROßE MESSE
Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”
Посетено:
99
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39818-130-muzikanti-shte-predstavyat-golyamata-mesa-na-brukner-po-povod-200-g-ot-rozhdenieto-na-kompozitora