Музика

Концерт на шведското дуо Kallioinia

София 2007

Концерт на шведското дуо Kallioinia


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на шведското дуо Kallioinia

17 май 2007, четвъртък, 22.30 часа
Клуб "3 Уши", ул. "Три Уши" № 1


◊ ПОВЕЧЕ

Kallioinia са братята Симон и Мати Калиойнен, които работят заедно от 2002 и създават своята разтърсваща фентъзи музика.

Симон е единствен по рода си магьосник на кийборда. Той изпъква със своите оскърбителни синтетични метъл сола, вой на вокодер в стил Herbie Hancock, а сред тях авангардни подсвирквания в свободна форма.

Мати е водещият вокалист, чиято глава е постоянно населена с мелодии и породена от звуците образност. Сценичното му поведение напомня смутено, изискващо симпатия дете звезда.

Всичко започва през ноември 2002, когато лейбълът AbnormalAUDIO издава диска на Мати "Koncentrerad Saft". AbnormalAUDIO престава да съществува, но Мати продължава да прави музика и от време на време да я изпълнява. В пърформансите се включват неговият брат Симон, който е кийборд гений, и сестра им Джулия.

Семейната трупа свири на модифицирани електронни играчки, синтезатори и различни акустични инструменти. Всяко шоу съдържа специално написани материали, смешки с шамари и танцови номера, като така постига своя водевилен ефект.

През годините поведението им на сцената много се променя - от боклучив, фантазен пънк стил с картонени шлемове и „оръжия” самоделки, до мрачен и флуоресцентен въображаем свят, с лица, гримирани като цветя, и трика в неонови цветове. По това време Джулия напуска групата и се премества в Холандия, за да прави научна кариера, а Симон и Мати започват да свирят като дуо под името Kallioinia.

През 2006 стокхолмският лейбъл Flora & Fauna издава новия им албум, озаглавен "Kallioinia".

• Концертът се осъществява с подкрепата на IASPIS.

Автор:
eskimo eskimo
Публикация:
16.05.2007 г. 22:45
Етикети:
Посетено:
402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3981-kontsert-na-shvedskoto-duo-kallioinia