Музика

Светлин Русев, Радиосимфониците и маестро Илиевски с празничен концерт за Деня на независимостта

Събитието се организира от „Реформ Юнион Клуб" и БНР с подкрепата на Столична община

Светлин Русев, Радиосимфониците и маестро Илиевски с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев, Радиосимфониците и маестро Илиевски с празничен концерт за Деня на независимостта

Събитието се организира от „Реформ Юнион Клуб" и  БНР с подкрепата на Столична община

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември, сряда, от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет.

За втора поредна година организаторите Сдружение „Реформ Юнион Клуб" и Българското национално радио обединяват усилия с идеята Денят на независимостта да бъде честван с празничен концерт, който да илюстрира със силата на музиката пълноценното място на България на световната карта и съизмеримостта на нашето културно наследство с най-високите европейски образци.

Програмата, подготвена от маестро Илиевски, носи духа на Деня на независимостта и е вдъхновена от манифеста, който провъзгласява, че България е държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Концертът среща шедьоври от българската и световна класическа музика, виртуозното изпълнителско майсторство и класата на Радиооркестъра.

Истински подарък за публиката ще е възможността да чуе едно изключително, но много рядко изпълнявано произведение. Загубен за повече от век и отново възкресен, Третият концерт за цигулка и оркестър от Николо Паганини изисква виртуозна техника, съпоставима с тази на гениалния си автор, затова малцина се заемат с трудната партитура. Предизвикателство да е солист в концерта  приема Светлин Русев, един от най-обичаните български цигулари с признание в цял свят.

Знаковата композиция от български автор в програмата е Сюитата за симфоничен оркестър из балета „Нестинарка" от Марин Големинов. През далечната 1942 г. произведението е изпълнено за пръв път отново на сцената на Софийската опера и балет. Музиката на Големинов е тясно свързана с фолклора, майсторски претворен и вплетен в произведенията му, а „Нестинарка" е най-популярната му композиция, обичана от всички генерации любители на класическата музика.

Концертът ще завърши с „Химн на независимостта" от Георги Шагунов за хор и оркестър. Един от първите български капелмайстори, композитор и автор на „Един завет", Шагунов е ключова фигура в развитието на българската воинска маршова песен. Веднага след обявяването на Независимостта с голямо вдъхновение той пише Химна, който след повече от век отново ще прозвучи в чест на празника. В изпълнението ще вземат участие великолепните певци от Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), в мрежата на Ивентим, както и на място в деня на концерта.

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община и в партньорство с Българската национална телевизия и Софийска опера и балет.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
16.09.2024 г. 17:39
Посетено:
127
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39802-svetlin-rusev-radiosimfonitsite-i-maestro-ilievski-s-praznichen-kontsert-za-denya-na-nezavisimostta