Музика

Симфониета Шумен ще отбележи важни годишнини и ще открие нов цикъл концерти „Класика и романтизъм“ през септември

На 12 септември е първият концерт от цикъла „Класика и романтизъм“ под надслов „Майстори на пианото“, солист Джузепе Марко Даниеле

Симфониета Шумен ще отбележи важни годишнини и ще открие нов цикъл концерти „Класика и романтизъм“ през септември

На 12 септември (четвъртък) от 19.05 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще започне първият концерт от цикъла „Класика и романтизъм“ под надслов „Майстори на пианото“ с изпълнение на Концерт за пиано No.3 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония No.5 от Франц Шуберт. Солист ще е младата звезда на клавирната музика, италианецът Джузепе Марко Даниеле, лауреат от множество престижни национални и международни конкурси по пиано. В репертоара му има произведения със значителна трудност на изпълнение, представящи развитието на европейската музика, от Лудвиг ван Бетовен до Феручо Бузони. Под палката на диригента Любомир Денев-син ще прозвучи и Симфония No.5 от Франц Шуберт. И двете произведения са повлияни от виенските класици и преди всичко от Моцарт. Основна тема на Концерта за пиано No.3 в до минор напомня на тази от 24-ия концерт за пиано на Моцарт. А по времето, когато Франц Шуберт композира Симфония No.5, той е бил дълбоко обсебен от гения на своя предшественик и в дневника си на 13 юни 1816 пише: „О Моцарт! Безсмъртен Моцарт! Какви безбройни впечатления от един по-светъл, по-добър живот си оставил върху нашите души!“ . И подобно на неговата 40-та симфония, Шуберт започва първата част без традиционното бавно встъпление, направо с леките въздушни пасажи в цигулките на главната танцувална тема. Грациозната и красива мелодия в бавната втора част на симфонията също е вдъхновена  от моцартовата музика.

На 22 септември (неделя) от 11:00 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще започне празничен концерт, посветен на 116 години от обявяването на Независимостта на България. В него ще вземат участие Симфониета Шумен и Градският духов оркестър „Михаил Биков“. Диригенти ще са Любомир Александров и Христо Атанасов. Публиката ще се наслади на богата програма от бойни маршове, църковнославянски песнопения и патриотични песни и мелодии от известни български композитори. Специално участие в концерта ще вземе смесен хор „Проф. Венета Вичева“.

Независимостта на България, чрез която от васално княжество тя става царство, е обявена на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново с Манифест от княз Фердинанд. Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

На 26 септември (четвъртък) от 19.05 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“, като част от цикъла „Рамо до рамо“, в който млади музиканти свирят с техни колеги от професионални оркестри, ще бъде отбелязана 120-годишнината на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. То е първото музикално училище в България, основано през декември 1904 г. като Софийско музикално училище от малка музикална колегия начело с Петко Наумов и Николай Николаев, по заръка на министъра на просвещението проф. Иван Шишманов. През 1974 г. приема името на известния български композитор Любомир Пипков, а през 1997 г. е преобразувано в Национално музикално училище“ Любомир Пипков ”.

Заедно със Симфониета Шумен и под диригенството на Славил Димитров,  на сцената ще излязат младите дарования Димитър Радев – саксофон, Калоян Обретенов – кларинет, Лиана Радева – флейта и Макс Стоянов – тромбон. Те ще представят пъстра музикална програма от произведения на Дариус Мийо, Волфганг Амадеус Моцарт, Карл Мария фон Вебер и Ларс-Ерик Ларсон.

Билетите за трите концерта през септември са на промоционална цена от 8 лв. на касата на Симфониета Шумен.

 

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
11.09.2024 г. 12:03
Етикети:
Любомир Денев-синпрограма септемвриСимфониета Шумен
цикъл концерти „Класика и романтизъм“
„Майстори на пианото“
Джузепе Марко Даниеле
Посетено:
144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39771-simfonieta-shumen-shte-otbelezhi-vazhni-godishnini-i-shte-otkrie-nov-tsikal-kontserti-klasika-i-romantizam-prez-septemvri