Музика

Концерт на Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бруин – лютня, Калина Андреева – вокал и контрабас, Борислав Илиев – тамбура и китара, Христина Белева – гъдулка и вокал, Анна Янкова – сопран

55.издание на МФ Софийски музикални седмици / Съвместен проект „Единни в многообразието“ с Белгийското председателство на ЕС

◊ ПОКАНА

Концерт на Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бруин – лютня, Калина Андреева – вокал и контрабас, Борислав Илиев – тамбура и китара, Христина Белева – гъдулка и вокал, Анна Янкова – сопран

28 септември, 19 ч., Зала БИАД/Камерна зала „България“

Изключително интересен и различен концерт предстои в програмата на есенното издание на фестивала Софийски музикални седмици. Отново организаторите ни предлагат стойностна музика от света и талантливи млади изпълнители, които ще завладеят публиката чрез съчетанието на много нетрадиционни инструменти.

По случай белгийското председателство на Европейския съюз през 2024 г. бароковият ансамбъл от Антверпен "Зефиро Торна" инициира проекта ЕДИНСТВО В МНОГООБРАЗИЕТО.  Ансамбълът, в сътрудничество с европейски концертни зали и фестивали, кани певци, лютнисти и инструменталисти от различни културни и музикални среди. Създава се пространство за диалог и експериментиране по време на резиденциите, осъществявани от Алон Сариел (барокова мандолина и лютня) и Юрген де Бруин (лютня), в търсене на общ език. Изпълняваната музика може да се отнася до различни религиозни обреди и значими социални и исторически събития, които са част от ДНК на европейската идентичност.

Това, което отличава проекта в българското му превъплъщение, е идеята на МФ "Софийски музикални седмици" за среща на изтъкнатите барокови музиканти с мултиинструменталисти и певци с широк стилов профил (Анна Янкова, Калина Андреева, Христина Белева, Борислав Илиев, които ще излязат на сцената на Камерна зала "България" на 28 септември от 19 ч.

Инструменти, като крушовидната лютня, придружена от пеене, символизира Аполон, митологичния бог на поезията и музиката. Той излъчва красота и хармония. През богатата история на Европа инструментът е приел множество морфологични форми: от гръцкото бузуки, балканската тамбура, неаполитанската мандолина, английската цитра, португалската китара, до лютнята от Централна и Северна Европа, китарон и теорба. Турски инструменти като саз и арабски уд също са част от европейското музикално наследство. Многостранността се проявява в своето единство като в политекстуален мотет, където различни разкази съзерцават един и същи предмет. Основната мотивация: взаимното разбирателство, като щастливо условие за съжителство във време на еднообразие и разпокъсаност.

"Нека има пространства във вашата заедност. Пейте и танцувайте заедно и се веселете, но оставете всеки един от вас и сам. Дори струните на лютня танцуват сами, въпреки че трептят от същата музика." (Халил Джубран, из книгата "Пророкът")

............

Фестивалът  Софийски музикални седмици е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

 

Медийни партньори: БНТ, БНР, Actualno, в-к Трета Възраст, Jazz FM, КласикА

Намерете ни на: www.sofiaweeks.com; https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/; е-майл: sofiamusicweeks@gmail.com

 

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
25.09.2024 г. 11:23
Етикети:
Посетено:
69
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39751-kontsert-na-alon-sariel-barokova-mandolina-i-lyutnya-yurgen-de-bruin-lyutnya-kalina-andreeva-vokal-i-kontrabas-borislav-iliev-tambura-i-kitara-hristina-beleva-gadulka-i-vokal-anna-yankova-sopran